UMAREX HDR50 paintball/pepperball revolver + HUMÁN TESZT 1. rész

Umarex HDR50

Az IWA-2018 alkalmával bemutatott távol-keleti eredetű Umarex HDR50 6-lövetű, .50-es kaliberű CO2-os revolver immár itthon is kapható (tavaly év vége óta), igaz a lövedékek beszerzése erősen kihívást jelent, mert azt nem hozott be hozzájuk az importőr.

Mi is csak paintballal és lágy gumilövedékkel tudtuk kipróbálni, holott pepperballal (azaz a becsapódási energiát és a biokémiai hatást együtt felmutató munícióval) lenne valódi értelme lakás/objektumvédelmi szerepkörben.

A németeknél 7,5 J, nálunk 11 joule torkolati energia ugyanis traumatikus fegyverként eléggé csekély, főként ami a nálunk kapható gázgumi/muzeális eszközök 50-100 joule-jához hasonlítást illeti. (Mivel jogilag festéklövő fegyver, nem vonatkozik rá a fémlövedékes légfegyverek korlátja, ehelyett elmehet 15 joule-ig is.)

Ellenben a HDR50 10 méterig pontos (emberfejnél kisebb szórás), és kifejezetten használható a sütése is, mindez pedig Nyugat-Európában 100 euró környéki áron elérhető (nálunk drágább természetesen).

A HUMÁN TESZT részben 5 méterről lövetem magam meg kemény festéklövedékkel egy pulóveren, egy ingen és egy pólón keresztül. A ráduplázás fájt igazán:-)

 

Folytatjuk!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.