Zoraki R1 GG török-német-magyar gázgumis

A szintén török Voltran Viperhez hasonlóan a Zoraki R1 gáz-riasztó revolverek is a német Röhm RG89N/69N gázrevolvereket koppintják. A Vipernek Magyarországon, a Keserű Műveknél készült gumilövedék kilövésére is alkalmas kivitele, a Viper-08M. Most, 3 évvel később újjászületett ez a koncepció, de most már csak a konstrukció alapelvei (Keserű patent) származnak Bananisztánból.
(Lesz egyébként részletes tesztcikk is a fegyverről nemsokára a Kaliberben! Tudom, mert már megírtam.)

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A lényeg itt is a dob és a cső kialakításában rejlik. Az acéldob hátulról nézve a CIP-szabványos 9×17 mm R. Knall (.380 R. Blanc) töltényűrt tartalmazza, semmi lövedékes lőszer nem passzol bele, csak a gáz- vagy riasztópatron.

Szemből – egy excentrikus szűktés után – következik a 9,5 mm-es átmérőjű lövedék-töltényűr, ahová a zsírozott 10 mm-es gumilövedékeket könnyedén lehet betölteni. A 12 mm-eseket már jóval nehezebben, és azok végéből kb. 1,5-2 mm-t le is kell vágni, hogy foroghasson a dob.

A revolver a mintaadó Röhmhöz hasonlóan acél tűzfalas és acél csőbetétes, ebben a csőbetétben van az 50%-ig benyúló akasztó, ami okán valóban lehetetlen fémlövedék kilövése a fegyverből.

A legerősebb lapua riasztópatronnal a 2,5″-es revolver olyan 70 joule-t tud, így ez inkább téli öltözékben levő támadó ellen javasolt, MFS vagy Umarex riasztóval kb. 50 joule a torkolati energia.

A szóráskép még 5-6 méterről is mellkason belül tartható – mára ha nem nem törjük le a gyenge minőségű spiáter irányzékot, mely a fegyver igen gyenge pontja.

Egyebekben egy kifejezetten jól használható, univerzálisan gáz- vagy gumis, viselhető revolvert kaphatunk a 40 ezer forint alatti árért (műanyag laminátum included).
Gáz-riasztó szempontból hátrány, hogy nincs menet a csőtorkolatnál és rakétalövő toldat sem, de szerintem ez senkit sem tántorít el a vásárlástól.

(Megjegyzés: hogy Uram Jani biológiai funkcióinak audiovizuális megörökítésére miért volt szükség, nem teljesen értem. De hát aki szeret égni, az tegye.)

Vélemény, hozzászólás?