Vz-58, a Csehszlovák NEM-Kalasnyikov

A Samopal Vz-58-at csak a sudribunkók kalasnyikovozzák le, valójában a 43M lőszeren kívül gyakorlatilag nincs is közös vonásuk. A hasonló külkép ellenére a Vz-58, illetve a félatomata polgári CZ-858 belül teljesen más, és szinte minden jellemzőjében felülmúlja a kortárs AK-47-t, de a későbbi AKM-et is.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az AK forgózárfejes, hosszú gázdugattyúutas (long stroke), hiszen a gázdugatyú a zárkerettel egybeépített. A Vz-58 viszont billenő retesztestes, rövid gázdugattyúutas (short stroke) fegyver.

A Kalasnyikov kakasos, a Vz-58 kakas nélküli, strikeres elsütőszerkezetet kapott.

A tok alsórésze forgácsolt acél a Vz-58 esetében, mégis könnyebb, mint akár a lemeztokos AKM-ek.

A Vz-58-on van működő zárakasztó (felülről akár töltőléccel is tárazható), a biztosító könnyen és zajtalanul kezelhető. A borzalmas külsejű fa-textilbakelit ágyazás ugyan hányingerkeltő, de meglepően kényelmes és tartós.

Lőni is sokkal nagyobb élvezet egy Vz-58-cal, mint egy Kalasnyikovval, sokkal kisebb a hátrarúgás, jobb a sütés, és mindkettő rendkívül megbízható. A tár itt is 30 lőszeres, de alutestű, és sajnos nem csereszabatos az AK-tárakkal, bár azok átalakíthatóak passzolóra.

Talán csak a részleges szét- és összeszerelés az, ahol a csehszlovák alulmarad, hiszen több apró alkatrész van, amit el lehet veszteni.

De mint sportfegyver, a Vz-58 messze lever mindent a beszerezhető 7,62×39 mm-es mezőnyben. És már ennek is van .223 Remington verziója.

Összességében a CZ-858 polgári kivitel a maga 250-350 eurós árával, és anyaországában tömegesen elérhetőségével valóban új korszakot nyitott.

Vélemény, hozzászólás?