Umarex Röhm Vektor CP1 – a sci-fi gázpisztoly

Luke, I am your father!!! De a Star Wars rajongást félretéve, a Battlestar Galactica sorozatban Vektor CP1 pisztolyok játszották az űrkori oldalfegyvereket egyes egységeknél. És valóban, nagyon nehéz kortárs fegyverként tekinteni erre a gömbölyded formára a nagy piros pöttyel a szétszedőkaron.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Azonban a legtöbb gázpisztolyhoz hasonlóan a Röhm – 1990-es évek második fele óta gyártott – gázpisztolya is rendelkezik éles eredetivel. Ez pedig a dél-afrikai Vektor CP1. Az éles műanyagtokos, gázelvételes pisztoly volt, és mellesleg totálisan megbízhatatlan, már rég nem gyártják.

A Röhm-féle Vektor CP1, mint gázpisztoly, azonban műszakilag a legjobbak közé sorolható. Acél cső, tűzfal, részben acél elsütőszerkezet. Ráadásul csőretöltve, tűzkészen viselhető, mert a kakas biztonsági állásán túl még repülő ütőszeges is. Nincs azonban sem külső fesztelenítő, sem külső szánakasztó, de emiatt kiálló kezelőszervek sincsenek.

A tárkapacitás (12 vagy 13 db 9 mm PAK) pedig kifejezetten magasnak tekinthető, főleg ilyen méretek és kis tömeg mellett.

A lekerekített forma is kifejezetten rejtett viselésre csábít, de ne feledjük, ez csak egy öntöltő, mely gázpisztolyként bizony könnyedén elakad, elég egy gyengébb töltény.

Árban a műszaki tartalomhoz képest nem vészes, 40 ezer forint alatti (2010 nyara). A legnehezebb azonban a formát megszokni, ami típus sikerességének gátja is a magyarhoz hasonlóan konzervatívabb ízlésű (PA-63, “nagyberetta”, “párábellum”) piacokon.

“Behatoló a kettes szektorban!”

Vélemény, hozzászólás?