Röhm RG100 – nem háromszáztizenöt milliméteres!

A Röhm RG100 (.315 K) és elődje, az RG800 (8 mm K) gázpisztolyok a maguk kategóriájában műszakilag a legjobbak között vannak. Illetve csak voltak, mert hosszú évekkel ezelőtt megszünt a gyártásuk. Ennek ellenére használtan napjainkban is nagyon jó árakon hozzájuk lehet jutni. Ne habozzunk megvenni őket, tuti darabok.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A sontheimi Röhm még az 1980-as években mutatta be – a kor divatjának megfelelően – a Walther PPK-t formázó, könnyen hordható gázpisztolyát, az RG800-at.

A 8 mm K kaliberű öntöltő pisztolyka acél csővel, acél elsütőszerkezettel és acél tűzfallal bírt. Ennél is fontosabb, hogy működő fesztelenítője és kakasának biztonsági állása tökéletesen modellezte az éles PPK-t, így csőretöltve, kibiztosítva tűzkészen volt viselhető.

Ami plusz ráadás, hogy a 7-töltényes tár kifogyásakor a szán is hátulmarad (kivett tárnál is), mert működő belső szánakasztója van.

Ezek a tulajdonságai az eleve gázpisztolynak tervezett és gyártott zsebpisztolyok között páratlanná teszik a típust.

Az 1994-ben megjelent RG100 lett az RG800 utódmodellje, de csak a néhány mm-rel rövidebb .315-ös töltényben tért el.

Bár gázfegyverből önvédelemre csak revolvert, de tartalékfegyverként az ilyen lapos, könnyű (kb. fél kiló) zsebpisztolykák nagyon hasznosak lehetnek.

Az RG90 gyártásának idei megszüntetésével még csak hasonló műszaki tartalmú gáz-riasztó zsebpisztoly sem maradt a piacon sajnos.

Vélemény, hozzászólás?