Keserű Home Defender-M2 gumilövedékes karabély

Korábban láthatták itt a fegyvervideón a Keserű Művek 12-lövetű Home Defender 18 mm-es muzeális gumis nem halálos lakásvédelmi fegyverének a prototípusát bemutató videót. Immár az utódmodellből is második generációnál tartunk. Anyagunkban összehasonlítjuk az ősmodell működésével, kezelésével is az újdonságét, mely a valamivel élethűbb forma mellett lényegesen könnyebb is lett. A jogbizonytalanságból és a hat számjegyet közelítő árból adódóan azonban sosem lesz a HDM2 sem elterjedt fegyver.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A HDM2 asz AMD-ről kölcsönzött műanyag markolatoktól és az alumínium dobtól eltekintve teljesen acélépítésű fegyver.

A mellső markolat hátrahúzásával léptetjük az alapesetben 10-töltényes dobot, ezt nevezhetjük amerikaiul pump-action működésűnek.

Az eredeti HD-vel szemben itt nem történik elsütőszerkezet-megfeszítés a dobléptetéskor, mert a HDM csak revolverező (DAO) rendszerű, így lehetőség van az esetleges elcsettent töltényre rárevolverezni.

Ugyanakkor a felhúzás is könnyebb lett, így egy erősebb kezű nő is képes lehet eredményesen használni.

Az acélházban levő alumínium dobokba elölről 18 mm-es gumit zsírozva, hátulról pedig 9 mm R Knall riasztót kell betölteni.

A régi és az új modellek között sajnos nem csereszabatosak a dobok. A dobcsere kifejezetten nehézkes, bár ahova 10 vagy 15×100-120 joule nem elegendő, ott nagyon nagy baj van, és a gyors tárcsere sem jelentene megoldást.

A tesztek során a fegyver hibátlanul működött (50 lövés), csak éppen a tömítésgyári gumilövedékek átégése gyengítette a torkolati energiát, és 7 méter felett megnövelte a szórást.

A HDM2 jelenleg talán a leghatékonyabb lakásvédelmi fegyver, amihez szabadon hozzá lehet férni, de muzaális státusza miatt 2013. január 1.-től bármi lehet sajnos.

Vélemény, hozzászólás?