HÁBORÚ SZLOVÁKIÁBAN! 1. rész

A kissé szenzációhajhász cím mögött az áll, hogy északi szomszédunknál olyan eredeti, korabeli éles hadifegyverből vaktöltényesre alakított fegyvereket lehet szabadon megvásárolni, amilyenről mi csak álmodhatunk. Az „akustická-expanzná” kategóriába sorolt fegyverekkel pedig rendszeresen tartanak hatalmas, jellemzően második világháborús csata-újrajátszásokat. Most egy ilyen csatamezőre látogattunk ki, és lelkes kurjongatások közepette lőttük a sorozatokat a második világháború és a cseh fegyveripar eredeti, de immár csak zajos harceszközeivel. Az akcióról bővebb cikket a 2012 ŐSZ Kaliber különszámban olvashatnak!
(Köszönjük a tesztfegyverek és töltények biztosítását az AFG SECURITY-CORPORATION, s.r.o.-nak! www.afg.sk)

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Bármely komolyabb, vagy akár komolytalanabb szlovákiai fegyverboltba betérve az első és második világháború jellemző hadifegyvereit látjuk, nem ritkán takaros kis kupacokban.
Ezeket ugyanis törvényesen lehet vaktöltényes fegyverré alakítani, ilyenkor legtöbbször az eredeti kaliberjelnek megfelelő vaktöltény lesz az új muníció. Az ilyen fegyvereknél természetesen a lövedéknélküliség miatt nem lenne elegendő gáznyomás a gyakran önműködő szerkezet üzemeltetésére, ráadásul a visszaalakíthatóságot is meg kell nehezíteni, így a csöveket jelentősen megszűkítik.

Ezek a fegyverek Magyarországon sajnos egyértelműen a színházi fegyver kategóriába sorolhatóak be, tehát kizárólag ezzel foglalkozó jogi személy részére engedélyezhető megszerzésük és tartásuk, borzasztóan szigorú tárolási és engedélyezési feltételek mellett. Aki ilyen fegyvert engedély nélkül tart, arra elkobzás és szabálysértés bírság vár a legjobb esetben.

Ebben a részben a második világháború szovjet fegyverei, a PPS, PPSz, DP, Maxim, és kuriózumként egy olasz Beretta M1938 kerülnek terítékre.

A következő részben a csehszlovák fegyveripar termékeivel durrogunk, és mindenki örülhet: GVASS KEZÉBEN ISMÉT FELROBBAN EGY FEGYVER!

Vélemény, hozzászólás?