Glock 41 és 42 (.45 ACP és .380 ACP) 1. rész

A Kaliber 2014. júliusi (195.) címlapján levő 2014-es Glock újdonságokat próbáltuk ki lőtéren. A Glock 42 az izgalmasabb, nagyobb újdonság, hiszen ez az első valóban zsebpisztoly méretű Glock, de sajnos csak 9 mm Browning Short és nem 9×19 mm kaliberű. Kifejezetten a hátrarúgásérzékeny hölgyeknek szánják az USA-ban, markolata is kifejezetten kicsi.
A .45 ACP lőszeres, jókora Glock 41 viszont vékonyabb szánja miatt könnyebb, mint a Glock 21, szolgálati és ahol ez létezik, lakásvédelmi pisztolynak kiváló.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A kicsi Glock 42 igazán aranyos valami, de már közepes méretű férfikézhez is elkélne a Gen4-es Glockokon megszokott csere-markolathátsórész. De az nincs. Ennek ellenére 15 méterről egy tárból kb. 8 centis szórás könnyedén összejött. Gyors tüzelésnél pedig feltűnő a reteszelt zárszerkezetnek köszönhető csekélyke hátrarúgás. (Vesd össze egy PA-63-éval.)

A G42 fő baja, hogy elkésett. A konkurens .380 ACP pisztolyok kisebbek és gyakran olcsóbbak (pl. Ruger LCP), és ma már vannak hasonló méretű lapos 9 mm Luger műanyagtokosok is (pl. SW MP9 Shield, Kel-Tec PF9, Diamondback DB9 stb.)

A .45 ACP Glock 41 nagyon jól uralható volt, és persze ez valóban Gen4-es, cserélhető markolatpanelek és érdesített markolat, valamint szereléksín is van rajta. Nem csodálkoznék, ha néhány amerikai rendőri szervezet hirtelen felindulásból rendszeresítené.

Köszönjük a tesztfegyvereket a www.glock.hu-nak!

 

Vélemény, hozzászólás?