Walther PP – a legendás Polizei Pistole

A Walther PP és kistestvére, a PPK bízvást sorolható a fegyvertörténelem legfontosabb 10 pisztolya közé, de szerintem a TOP5-be is beleférne.
Ez volt az a pisztoly, mely sikerre vitte öntöltő pisztolyon a revolverező (DA/SA) elsütőszerkezetet, mely először lehetővé tette, hogy a pisztoly biztonságosan és állandóan tűzkészen legyen viselhető. A fesztelenítő-biztosító karja pedig leegyszerűsítette és biztonságossá tette a kezelést. Az egyszerű részleges szétszerelhetősége a sátorvas lehúzásával pedig egyszerűen zseniális, mai napig nincs, ami nyomába érne.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A kis videónkban egy eredeti 7,65 mm Browning kaliberű pre-1945 PP-vel dolgozunk, melyet még Zehla Mehlisben gyártottak, a Walther csak a háború után kezdte újra az NSZK-beli Ulm am Donauban, bár a háború utáni PP és PPK modellek többsége a francia Manurhinnál készült. A gyártás az 1990-es években szűnt meg Nélmetországban, de a PPK és PPK/S ma is készül a Smith and Wessonnál.
Az 1929-es bemutatást tekintve ez szép eredmény.

A PP és PPK bár eredetileg rendőrségi fegyvernek lett szánva, a német fegyveres erők minden ágánál előfordult, illetve rengeteg országba exportálták. Még a keletnémet Volkspolizei is használta a háború után, és gyártották is másolatait. A licence nélküli PP/PPK koppintások száma is elképesztő, elég, ha a FÉG 48M-mel kezdődött sorozatára gondolunk.

Az eredeti német PP kiváló minőségben elkészített, nagyon tartós fegyver, de természetesen a vicces kis lőszere okán már az 1970-es évek végére kivonták a rendőrségi használatból hazájában.

A videó pedig némi tisztelgés a germán fegyvertervezés és gyártás, valamint a német életérzés előtt. De nem, a lőteren nem ittunk sem Jagermeistert, sem Weissbiert. Pedig az mindig jolesik:-)

Vélemény, hozzászólás?