Eli Dicken’s Drill – tudunk-e úgy lőni, mint az amerikai hős?

 

Nemrég bejárta a világsajtót a hír – és a fegyverellenes média próbálta is relativizálni – hogy egy újabb fegyveres civil állított meg egy újabb  fegyveres ámokfutást az USA-ban. (lásd: http://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb-fegyveres-amokfutast-allitott-meg-legalisan-pisztolyt-viselo-civil-az-usa-ban/)

Elisjsha Dicken hősies tette bizonyára sok ember életét mentette meg az Indiana állambeli Greenwood Park plázájának étkező szekciójában. Azonban bennünket, gyakorló fegyverb&zikat mégis az eredményes fegyverhasználatának körülményei nyűgöztek le! Ugyanis a 22 éves srác 15 másodperc alatt adott le 10 lövést, melyből 8 eltalálta a puskás támadót, 40 yard, azaz 36,6 méter távolságból!!! Ezt életveszélyben, stressz alatt döbbenetes teljesítmény.

Amit konkrétan tudunk, hogy egy 9 mm Luger kaliberű Glockot használt, melyet rejtésből rántott elő. Mivel egy póló és egy rövidnadrág volt rajta, szinte biztosan övön belüli tokból rántott, és a G34 mérete, a G43 pedig tárkapacitása miatt zárható ki.

Az amerikai szaksajtóban már csak Dicken’s Drill-nek nevezett feladatot próbáltuk mi is utánozni, a lőtéren rendelkezésre álló 38 méterre kitettünk egy soványabb emberalak célt, és időnyomás alatt 10x rálőttünk. Természetesen itt messze kevesebb volt a stressz és nem lőtt vissza senki, csak egy reflektor világított a szemünkbe. Igaz, mi Eli Dickennél 20+ évvel öregebbek vagyunk, és egy számítógép előtt eltöltött nap után tettük tiszteletünket a lőtéren.

Kipróbáltuk cső alá töltött és csőretöltött pisztolyokkal is tokból rántva meg kézben tartva indulva is. Teszteltünk a G19 mellett szubkompakt műanyagtokos öntöltővel (HK P30SK DA/SA) és egy klasszikus acéltokos CZ75B-vel is. Azt is kipróbáltuk, hogy az első lövés DA-ban leadása mennyire esélyes a találat elérése szempontjából.

A tanulság az volt, hogy nagyon jól kell balanszírozni: ha túl gyorsan lövünk, akkor több lövés megy mellé, ha túl lassan, akkor nem biztos, hogy beleférünk a 15 másodpercbe.

Az sem mindegy, hogy mennyire gyakorlott adott fegyverrel az adott lövő – az egyik, gyakran használt modellel 10-ből 8-9 lövés volt a célon, míg egy olyan modellel, mellyel előtte csak pár tárat lőtt el, 3-4 lövés talált csak.

Eli Dicken példája azonban jól mutatja, hogy EGY RENDSZERESEN GYAKORLÓ lövész kezében milyen eredményes lehet egy egyszerű pisztoly akár egy puskás támadó ellen is!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.