HS VHS bullpup öntöltő karabély 1. rész

A horvát bullpup gépkarabély polgári, félautomata kivitele. Hosszú és rövid kivitelben is lőttünk a műanyagtokos fegyverrel. A HS VHS a francia FAMAS-hoz hasonló külseje ellenére valójában gázdugattyús, forgózárfejes működésű fegyver. Nagy hiányossága, hogy hüvelykivetése és kezelőszerveinek többsége kizárólag jobbkezes lövész számára teszi használhatóvá. Feltűnő viszont kiemelkedően könnyű uralhatósága.
Bővebben a Kaliber 2014. szeptemberi (197.) számában olvashatnak róla.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A HS VHS teljesen műanyagtokos, melynek tetején szereléksínes hordfogantyú található. Ez eléggé magasan van a csőtengelyhez képest (ha optikát szerelnek rá), amúgy pedig a rajta levő mechanikus irányzék irányzóvonala eléggé rövid.

Viszont ebben a gyári formájában 15-30 méteren belül közelharcfegyvernek, vagy szituációs jellegű lövészethez kifejezetten remek, feltéve ha tisztán jobbkezes és jobbszemes a lövő.

A fegyver sütése is kifejezetten jó a bullpup kategóriában, és az elkészítési minőség is kiváló, a horvát fegyveripar méltán lehet büszke arra, amit önerejéből elért. A második generációs hadifegyverük, a VHS-2 pedig orvosolta mindazokat a hiányosságokat, amiket a tesztelt első generációs VHS szemére vethettünk.

Árban a többi bullpup sportpuskához képest kifejezetten korrekt: 5 db tárral és műanyag hordkofferrel együtt 500e HUF.

(Köszönjük a tesztfegyvert a Gunmaster fegyverboltnak!)

Vélemény, hozzászólás?