EGP65 – a legolcsóbb ERMA

A néhai ERMA (Erfurter Maschinenfabrik, 1945 után Dachauban újraalakítva) fegyvergyártó gázpisztolyok terén a legjobb minőséget képviselte, még ezen legkisebb és legolcsóbb modelljükön is tetten érhető a részletekre való ügyelés, a germán precizitás. Éppen ez is vezetett el a bukásukhoz, hiszen a piacnak olcsóbb, de látványosabb gázfegyverekre volt igénye.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Érdekesség még, hogy majdnem minden ERMA gázpisztoly egyben készült éles lőfegyverként is, az EGP65 esetében 6,35 mm Browning (.25 ACP) volt a 8 mm Knall „megfelelője”. Megjegyzem, sok más, például HS vagy Röhm gázfegyver is Saturday Night Specialként ismert az USA-ban.

Az EGP65 szabad tömegzáras, a cső alatt elhelyezett helyretoló szerkezettel és Walther PP-szerű szétszereléssel. A nyitott szánkonstrukció okán kifejezetten megbízható az öntöltők közt. A teszt során elpuffogtattunk olyan 30 lövést, ez alatt egyelten akadályunk volt, érezhetően gyengébbre töltött patronnal (ÖNVÉDELEMRE CSAK REVOLVERT!). A tárba 5 db töltény fér, ami önvédelemre elegendő „tűzerő”, de szilveszterre kevés, különösen a szánakasztó hiányával együtt – mindegy, ezt elsősorban napi hordásra szánták, arra mérete, tömege kiváló.

A kis gázpisztoly csőbetétje, tűzfala, elsütőszerkezete acél. Az elsütőszerkezet azonban sajnos csak single action, de legalább van a kakasnak biztonsági állása, így csőre töltve viselhető biztonságosan. Természetesen, mivel a kakast lövés előtt meg kell kézzel (hüvelykujjal) feszíteni, az EGP65 legnagyobb jóindulattal is csak backup fegyverként javasolható.

Vélemény, hozzászólás?