DSKM 12,7×108 mm nehézgéppuska

A DSK illetve modernizált utódja, a videóban is látható DSKM a Szovjetunió, a Varsói Szerződés, valamint az összes csatolt baráti ázsiai, arab, afrikai ország és terrorcsoport alapvető nehézgéppuskája volt 1938 óta. Mi a szlovákiai Novy Tekov lőterén próbálhattuk ki a fegyvert a Machine Gun Tours és a KolArms jóvoltából.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Gyegtyarjev-Spagin Krupnokalibernüj Modernyizirovannij a 12,7×108 (x107-nek is nevezik) mm-es nehézgéppuska-lőszert tüzeli – 15-18 ezer joule torkolati energiával. Lövészpáncélosok, géppuskafészkek és helikopterek elleni harcra ideális jószág.

Nagy mennyiségben használták harckocsifedélzeti fegyverként is (T-54/55), a Magyar Honvédeségnél a mai napog rendszerben van, Afganisztánban Hummerekre szerelve használják.

A fegyver hevederes adogatású, gázelvételes, gázdugattyús, a zárból oldalra kinyíló billenő reteszlapokkal. A videóban látható fegyverből páncéltörő-gyújtó lőszert lőttünk – látszanak is felvillanások találatkor, melyek darabja 3,50 euró volt.

A 100-méteres lőpálya persze karcsú a 3300 méteres irányzott lőtávolsághoz képest, de az a borzalmas torkolatdörej és az oldalra a kicsapó többméteres füst azért a “harcmezőn vagyunk” érzést elhozta nekünk is.

Vélemény, hozzászólás?