CSA Vz.58 5,56×45 mm öntöltő karabély

A Czech Small Arms saját gyártmányú Vz.58 öntöltő karabélyénak rövid csövű, 5,56×45 mm NATO kaliberű kivitelét próbáltuk ki a gyár mögött levő lőtéren. A fegyver a klasszikus Vz.58 szerkezetet követi: short stroke gázdugattyús, billenő retesztestes konstrukció, kakas nélküli ütőtestets elsütőszerkezettel. A mi fegyverünk teljes új, saját gyártású acéltokot kapott, amibe a sorozatlövő hadifegyver elsütőszerkezetét és fődarabjait be sem lehet építeni.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A rövid csövű fegyver annak ellenére kifejezetten könnyű, hogy tokja acéltömbből forgácsolt. Az 5,56-os lőszerre a hátrarúgás szinte semmi, a videót visszanézve néha azt hittem, hogy sorozatot lövök, pedig tudom, hogy nem.

A Vz.58 acél válltámasz nem egy kényelmes valami, de a gyártónál opcionálisan M4-válltámasszal is kapható a fegyver. A teszt során Sellier and Bellot 5,56×45 mm-es FMJ hadilőszert használtunk, kb. 100+ lövés alatt nem volt akadályunk.

Lövünk a videóban ellenpárként a 19″-es csőhosszú, 7,62×39 mm-es, 5-lőszerre lebutított táras Kanadai exportkivitellel is. Ez a fix műanyag tusa és a nehezebb, hosszabb cső ellenére sokkal keményebbet lök hátra.

Köszönjük a tesztlehetőséget a Czech Small Armsnak!
www.csa.co.cz