Atlas 4-Matic gumilövedékes puska

Atlas 4-Matic nyitva

 

 

A Globserver/Atlas 4-Matic gumilövedékes muzeális puskája kívülről bock csőelrendezésű vadászpuskát formáz, de valójában kivehető dupla betétcsöves/töltényűrköteges nem halálos otthon- és birtokvédelmi fegyver, mely szabadon tartható. (Forgalmazása sem lesz tilos a fegyvertörvény-módosító elfogadásával 2023 után sem.)

A dupla betétcsőbe 9 mm R Knall riasztópatront hátulról, 17,6 mm-es tömítésgyári gumilövedéket (akár két darabot is) bezsírozva elölről kell betölteni. Egy fegyverhez alapáron 2 db ilyen töltényűri köteg jár. Az eszköz csőpár-lenyitója a sátorvas előtt van, a puska kétbillentyűs, két külső kakassal, melyeket egyszerre vagy külön is meg lehet feszíteni. A kakasok biztonsági állással bírnak, ahol szépséghiba, hogy billentyűmeghúzásra leoldanak. Viszont a kakasokat ért külső ütéstől nem tudnak elsülni. A töltés-ürítés során MINDIG VISSZA KELL HÚZNI a kakasokat biztonsági állásba!

Az Atlas 4-Matic teljesen acélépítésű, jórészt több réteg acéllemezből hegesztéssel létrehozott tokkal és lézervágott elsütőszerkezettel – nyilvánvalóan a kis költséggel tömeggyárthatóság volt a fő tervezési szempont. Az ágyazás fa, meglehetősen puritán, de a célnak megfelelő kialakítású. Az ergonómia a kissé nyers külső ellenére egészen jó, közepes kézmérettel is elérhetőek a kezelőszervek, és vannak olyan finomságok, mint a tok sátorvas feletti kivágása, hogy odaférjen a mutatóujjunk a billentyűkhöz.

A teszt során kb. 60 lövést adtunk le, semmilyen meghibásodás, elcsett sem volt – igaz, csak a gyártói ajánlásban szereplő üzemanyagot használtunk!

Az 5-méteres szórás több mint kiváló, 5-6 centin belüli a két lövés becsapódása, 10 méterről pedig kb. 15-20 centis körön belül, még 2×2-re töltve is. Tehát 10 méteren stabilan mellalakon belül tartható.

A vírusválság alatt ezek a fegyverek (illetve rövidebb Lupara változata) voltak az egyetlen, nagyjából folyamatosan elérhető gumilövedékes puskák, nem véletlen, hogy a 100e Ft körüli ára ellenére hamar 1000-ről 1500 fölé ugrott a legyártott mennyiség.

 

Köszönjük a tesztfegyvert a www.globserver.hu -nak!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.