Keserű STEN/Army – ha Churchill ezt láthatta volna…

A szabadon tartható (muzeális) hobbi céllövő fegyverek, melyek 6 mm-es startpatronnal és 5,5 mm-es ólom gömblövedékkel működnek eléggé magyar jellegzetességek.

Hasonlóakról csak Lengyelországban és Mexikóban tudunk. Az pedig még inkább érdekes, hogy a Keserű Művek először másolt ezekkel ismert történelmi fegyvert, a brit STEN géppisztolyt.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A fegyver teljesen acélból készül, sajnos hiába egészen jó másolat formailag, a tárimitáció rövidsége ezt eléggé agyoncsapja. A “STEN” huzagolt csövű, torkolati energiája riasztópatrontól függően 15-30 Joule között változhat.

A fegyver egylövetű, a felhúzókar hátrahúzásával pattan ki jobb oldalra a töltényűri tömb, melyben szinteltolva találjuk a riasztópatron (hátulról töltendő) és a lövedék töltényűrt (elölről tölthető). Ez a macerás töltögetés az ára a szabadon tarthatóságnak.

A sütési erő közepes, inkább egy hadifegyvert idéz, ám nem ez a kritikus keresztmetszet, hanem a tökéletesen használhatatlan nézőke hátul, mely túl közel van az ember szeméhez. Ezt vagy előrébb kellett volna tenni, vagy dioptert alkalmazni.

A néhol tragikus ergonómia ellenére ha nagyon odafigyeltünk, akár még 25 méterről is meglepően jó szórást lehetett lőni.

A típus gyártása a gyártó tájékoztatása szerint néhány tíz példány legyártása után megszűnt. Ára 30 ezer forint környékén volt (2010 június).

Vélemény, hozzászólás?