Umarex HDB68 paintball/pepperball kilövő (Emax=15 joule)

 

 

A hangzatos nevű Home Defence Blaster az Umarex olcsóbbik .68-as kaliberű CO2-os csőtáras modellje. A komplex pump-action, jórészt fémépításű HDX68-cal szemben egy kb. fele annyiba kerül, és faék egyszerű. Nem más, mint egy brutálisan felnagyított HDP50 pisztoly, csak Franchi SPAS-12 sörétes puskára emlékeztető műanyagházba rejtve. Éppen ezért nem kell az előággyal ismételni, hanem csak húzogatni az elsütőbillentyűt minden lövésnél a hosszú revolverező úton. A HDB68 nagyon könnyű, akár egy kézzel is használható, bár emiatt kézbe véve inkább játékpuska benyomását kelti.

A tárkapacitása azonban figyelemreméltó, nem kevesebb, mint 16 db .68-as gömblövedéket tárazhatunk. Játékra festéklövedéket, komolyabb célokra pedig tömör kemény QAB vagy PLB műanyaggolyót és pepperballt felváltva javaslunk. Plinkingre a .68-as kemény gumigolyó és a műanyag lövedék is tökéletes, kilövés után összeszedve újrafelhasználhatók, ha nem kemény célokra lövünk.

A 15 joule-os torkolati energia elsőre karcsúnak tűnik, de a nyom, amit hagy a konzervdobozon, egészen elgondolkoztató. Védelmi célra viszont a pepperball biokémiai (ingerlő) hatása a lényeges, a traumatikus fájdalom csak hab a tortán.

Ami lenyűgöző ebben a kategóriában, hogy a pontossága milyen jó az eszköznek, még így, válltámasz nélkül is: 5 méterről lukba lukat lő, 10 méteren meg emberfejnyi a szórása szabad kézből. A hosszabb cső okán kifejezetten gáztakarékos, hiszen 2 tárnyi, azaz 32 lövést tud leadni, igaz, ebből csak kb. az első 20 azonos erősségű.

A tajvani gyártású HDB68 ára jelenleg éppen 100 ezer banánfillér alatti, de a fizetőeszközünk szánalmasságát tekintve ez csak átmenetinek tűnik.

Köszönjük a tesztfegyvert a www.onvédelmibolt.hu üzlethálózatnak!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.