“Miért nem lőtte kézen?” – PRÓBÁLJUK KI!

 

Nemrégiben tettük közzé a miért nem lőnek kézre/lábra témában íródott cikkünket (http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/5-indok-miert-nem-lonek-kezre-labra/). Most – néhány újabb amerikai rendőrségi fegyverhasználatról szóló mainstream-média-elmeroggyanás kapcsán – tovább elemezzük a kérdést, és megnézzük vajon milyen eséllyel lehet eltalálni a kezet, ha erre a taktikailag helytelen és potenciálisan életveszélyes megoldásra törekszünk kifejezetten.

Először is pszichikailag borzasztó nehéz legyőzni azt a kényszert, hogy a célnak a közepére lőjünk, hiszen azt gyakoroltuk egész életünkben, a videóban láthatóan ez tudat alatt többször bezavar.

Természetesen LEHETETLEN egy gyorsan mozgó, kezével hadonászó támadót egy statikus lőlappal kiváltani, DE ITT NEM IS KELL, hiszen látható, hogy a már statikus cél karlövése is csak az esetek kevesebb, mint felében jön össze – mozgó cél, mozgó lövő esetében MÉG ROSSZABBAK lennének az arányok. Ez egy afféle ideális állapot, nincs halálfélelem a lövő részéről, nem kell átlátni egy dinamikus, esetleg többszereplős szituációt, nincsenek vétlenek a lővonalban.

Ami kitűnt, hogy a DA/SA SIG P226 esetében az első revolverező lövés miatt lassabbak és pontatlanabbak is voltunk, a Glock a minden lövésre azonos sütési erővel kedvezőbb volt.

FONTOS továbbá:

– A videóban szereplők mindannyian havi 300+ lövést leadó sportlövők. Tehát gyalogrendőrnél nagyobb lövésszám/év a gyakorlatu(n)k.

– A teszt során Glock 17 és SIG P226 (9 mm Luger) pisztolyokat használtunk (modern, elterjedt szolgálati modellek), illetve Level II IMI és Blackhawk tokokat.

– STRESSZ az csak annyi, mint amit az időnyomás és a fekvőtámaszok(:-)) jelentenek.

– A fényviszonyok a lőtéren tökéletesek, nincs sötét, köd, füst, villódzó fények.

– A célpont (értelemszerűen) NEM mozog, nem hadonászik.

– A valóságban a célpont és a fegyvert használó is mozog, a fényviszonyok gyakran rosszak.

– A videóban szereplő VALÓS amerikai rendőrségi felvételek hivatottak bemutatni, hogy a VALÓSÁGBAN mennyivel dinamikusabban történnek a dolgok.

A mi értékelésünk szerint a karlövés a tesztsor alapján még nagyobb ostobaság (képtelenség), mint azt elsőre gondolná az ember.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.