JP Enterprises AR-15 – felső kategória

A fegyvervideo.hu-n is szereplő, valamint a Téli Kaliber különszám címlapján is megtalálható kínai M4 nagyjából az AR-15 klónok gyártásának legalját képviseli. Ebben a videónkban most a felsőbb osztályba látogatunk el, Kína helyett vár Amerika!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az USA-beli JP Enterprises Inc. (www.jprifles.com) nevét a tulajdonos John Paul monogramjáról kapta. Az úriember 40 éve foglalkozik sportlövészettel, fegyvereik fő célcsoportja is ez a magyarisztánban kihalófélben levő fajta.

Nem is klasszikus gyártóról van szó, hiszen néhány alapmodellt kínálnak, melyre végtelen számú kiegészítőt/konfigurációt lehet rendelni. “AR-15 a la carte”.

A mi két tesztfegyverünk is sokban eltérő volt, az egyikről teljesen hiányzott a forward assist és a kivetőnyílás-fedél is, minda lower, mind az upper alaposan egyedi designt képviselt. A másik példány sokkal hagyományosabb külsejű volt. Mindkettő esetében azonban rozsdamentes acél cső, hatalmas csőszájfékkel flat-top, szereléksínes tok, és alumínium, hűtőnyílásos előággyal találkozhattunk.

A legtöbb AR-15-höz hasonló klasszikus szerkezet itt is megtalálható, forgózárfejes, direkt gázelvételes reteszelés, .223 Rem. kaliber, belső kakasos elsütőszerkezet – csak éppen itt a sütés nem hadipuskás, hanem sportfegyverre illő volt. A csövek saját gyártásúak, kriogenikus (fagyasztásos) technológiával edzve. A zárveeztő anyaga pedig titán.

A nehéz csővel szerelt fegyverek az olcsó orosz lőszert lelkesen köpték, a zajos csőszájfékek pedig elenyészőre csökkentették a hátrarúgást.

A legizgalmasabb kiegészítő a 100-lőszeres Betamag dupla csigatár volt, nincs ember, akit ez ne csigázna fel!

A JP öntöltő puskák természetesen árban is a hatszámjegyű összegek felső határán mozognak, de még pár kisebb extra, és máris millió forint fölé kerülünk. Viszont a minőség, precizitás nem elvitatható!

(Köszönjük a tesztfegyvereket a www.tactical.hu -nak)

Vélemény, hozzászólás?