HS XDM 3.8 Compact és 5.25 Competition – egyet Amerikának, egyet Európának

A horvátok az amerikai Springfield Armory importőrcég tőkéje és reklámköltése segítségével döbbenetesen sikeressé tették a HS2000, majd XD-re átnevezett pisztolyokat. Immár a második generáció, az XDM is sokféle alverzióban létezik, melyek közül a két legfrissebb a XDM 3.8 Compact és az XDM 5.25 Competition.
Magyarán tehát a két végletet sikerült egymás mellett kipróbálunk.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az alapkonstrukcióhoz képest nincs igazán műszaki tartalmat érintő módosulás. Kétsoros tár, műanyag tok, Browning-SIG rövid csőhátrasiklásos, lebillenő csöves reteszelés. A műanyagtok szereléksínes és a hátsó panelek cseréjével testreszabható.
Csak single action ütőszeg típusú elsütőszerkezet, mely azonban érzésre inkább az előfeszített osztrák kollégához áll közelebb. A sportverzió sütése valamivel lágyabb, mint az önvédelmi kivitelé, és van trigger stopja is.
Belül a kompakt modell teleszkopikus helyretolószerkezete volt a nyerő, mert a Competition esetében a hosszú rugót csak kínok árán lehetett visszagyömöszölni.

Egyebekben pedig a szét- és összeszerelés pofonegyszerű lenne.

Jól látható külső különbség még a sportmodell felül nyitott szánja és igényes irányzékai.

A kompakt viszont olyan kis aranyos, és alapból 13-as tára (9 mm Luger volt mindkét tesztfegyver) egy kis bugyival felszerelt 19-es nagyobb tárral felcserélhető, úgy, hogy akkor a nagyobb testvér teljes méretű markolatát is megkapjuk.
Lövészet során láthatóan jól uralható mindkettő. 25 méterről a sötét „lőállások” miatt nehéz volt értékelhetőt lőni, de 20 méterről két tesztelőnek is a kisebbik modell feküdt jobban szórásképileg.

150+ lövést adtunk le Fiocchi és kisebb mennyiségben MFS FMJ lövedékes lőszerekkel, mindkét fegyvert tökéletesen megbízható volt.

(Köszönjük a tesztfegyvereket a Gunmaster fegyverszaküzletnek!)

Vélemény, hozzászólás?