Guardian Angel (Jet Protector) +kapszulacin (Röhm RG59) humán teszt

Ebben a humán teszt videóban a www.9mm.hu fórumozóit, Poreszt Piexon Guardian Angel pirotechnikai pepperkilövővel, míg Tomato977-et RG59 gázrevolverbe töltött 120 mg PV töltetű “kapszulacin” kapszulával lövik meg. Mint látható, mindkét esetben egy-egy lövés talál “telibe”.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A tesztalanyok beszámolói:

Poresz/2 éve lejárt szavatosságú Guardian Angel (Jet Protector)

Megbeszélés szerint szombat esti agresszív lökdösődést szimuláltunk volna. De a rendező nem szólt, hogy éljem jobban bele magam a szerepembe, én pedig olyan gyakorlott kötekedő vagyok, hogy a CN tesztnél is a zsebemben felejtettem a kést imitáló szövegkiemelőt. Így kicsit távolabbról kaptam az áldást.
Sajnos (?), amint láttam, hogy céloz és lő – porszerű pöffenés a „csőtorkolatnál” – ösztönösen becsuktam a szemem. Arcomba mintha egy marék apró, éles kavicsot hintettek volna – CN tesztnél határozottan erősebb volt ugyanez az érzés 30 centiméterről –, egy hosszabb pillanatig – nem néhány másodpercig, mint a CN tesztnél, ahol még Vass Gábor után mentem, hogy „elfelejtettem a kést” – egész elviselhető volt. A következő fél órában meg se próbáljam kinyitni a szemem, az arcom annyira égett, lángolt – érdekes módon legerősebben kétoldalt a két járomcsontomnál. Levegőt rendesen tudtam venni, a számba került kevés hatóanyagot kiköptem – egyébként egy gyengébb gulyás csípősségét se érte el, inkább keserű vegyszer íze volt.
A CN teszttel ellentétben itt eszembe se jutott, hogy esetleg megvárom, amíg elmúlik a hatása. Nekiálltunk lemosni az olajos – rémlett kémiából, hogy víz nem oldja: hurrá! – trutyit, ugyanúgy, mint a CN tesztnél, menthetetlenül még több hatóanyag került a szemembe. Mindegy, ha nem kezdjük el mosni, még most is a tesztterületen kóvályognék. A szembe kerülő PV pont olyan érzés, mintha valami belement volna az ember szemébe és ezért nem tudja kinyitni – ugyanilyen, csak gyengébb érzés a CN.
Rögtönzött teszt volt, váltóing nem volt nálam, így félmeztelenre vetkőztem. Egyszer húsz éves Nikoflex (hatóanyaga: kapszaicin) kenőccsel próbáltam izomlázamat elűzni, csak a cirill feliratok miatt fogalmam se volt az adagolásról. A krémmel érintkező összes bőrfelület ugyanúgy kipirulva égett, mint azon a duatlonverseny utáni esten. Pontosan olyan érzés, mint amikor az ember nagyon leég a napon. Ebben azért vagyok biztos, mert ma az alkarom csakugyan leégett a napon, olyannyira, hogy Panthenollal kenem. A PV és a napsütés okozta bőrpír és fájdalom megkülönböztethetetlen volt: sokáig azt hittem, még mindig a PV mar, csak feltűnt, hogy sok hely már tünetmentes.
Az első öt-tíz percben sokat köpködtem – mindig megtelt a szám nyállal -, utána inkább az orrom folyt. Nem túl erősen, de talán tíz-tizenöt papír zsebkendő elfogyott. CN tesztnél nem köpködtem és nem kellett papír zsebkendő. A PV vízzel keveredése után alkalmanként enyhe fulladásos érzésem volt, köhögtem – még otthon a zuhany alatt is.
Tippjeim hatóanyag tesztalanyoknak:
Tomato977 szerint okosabb lett volna mosakodás előtt száraz anyaggal felitatni a hatóanyag-oldószer elegyet. Későn jutott eszébe, a végén törölgettek csak, a vízzel mosás után, de használhatónak tűnik (viszont valószínűleg gázpisztolynál nem az).
Kézzel mosakodni, vizet arcra önteni nem jó ötlet, veszettül bántja az ember szemét. Inkább vizes kendővel távolítsuk el a hatóanyagot. Egyébként a mosakodás, vizes kendő alig enyhíti a fájdalmat. (Magas zsírtartalmú tejjel mosás működhet – A szerk.)
Határozottan hatásosabb egy vödör vízbe mártani az arcunkat. A vizet cserélni kell, különben megérezzük, ha alatta kinyitjuk a szemünket. Ezért legyen legalább két vödör tele vízzel, mert óráknak tűnik, amíg az egyetlen vödör visszaér friss vízzel.
Folyó víznél szappannal mosakodni hatásos, igaz, már elég későn jutottam el a mosdóig.
Szeretném megköszönni a többiek türelmét, hogy elviselték azt a hisztis óvodást, akivé váltam (pedig megpróbáltam viselkedni…): „Vizet!”, „Nedves kendőt!”, „Hozd a vödröt!”, „Mosd ki a rongyot!”, „Töröld meg az arcom!”, „Öntsd a vizet!”, „Hozz friss vizet!” – mindezt elragadóan pattogós porosz tábornok stílusban.
Fél óra múlva elég erőt gyűjtöttem ahhoz, hogy arcomat egy vödör vízbe mártva víz alatt megpróbáljam kinyitni a szemem. Újabb fél óra múlva egész jól ment. Szerintem teljesen esélytelen lett volna szememből máshogy kimosni a PV-t. Lassan eltaláltam a mosdóig, és folyó vízzel, szappannal mosakodtam.
Összesen másfél óra alatt eljutottam addig, hogy az arcom már nem égett, a többi bőrfelületet pedig jégakkuval kezeltem még tíz-húsz percet, amíg elviselhetővé mérséklődött a „meleg”.
Figyelmeztettek, zuhanyozásnál megismétlődik az élmény. Szerencsére a helyszíni mentesítés annyira alapos volt, hogy csak az említett alkalmi enyhe fulladásérzés és köhögés jelentkezett.
Két megjegyzés utólag:
Mikor a vödör vízben pancsoltam, 15-20 percre teljesen elzsibbadt a két alkarom és kezem, nem tudtam fogni, pontosabban nem éreztem, hogy fogom-e azt, amit akarok, mozog-e a kezem.
A videón megfigyelhető, hogy a jobb hónom alatt van a narancsszín trutyiból, ezt vettem észre és mostam le legkésőbb. Bevörösödött, még este is fájt – talán még egy hólyagot is felfedeztem -, Panthenollal kenve elmúlt.

Fortitu (aki lőtte) külső szemlélőként:

Poresz topiktárson kipróbálódott egy két éve lejárt szavatosságú Guardian Angel. Duplát kért, szemüveg nélkül, nem tudta még mire vállalkozik. Az első lövés telibe arcba kapta, a második viszont vállon találta jórészt. Ezért nem ajánlom még mindig senkinek, százszor inkább pepperspré.
Ettől függetlenül brutál hatékony egy eszköz. A találat után a védekező kitért, innentől kezdve Poresznak fogalma se volt, merre kellene támadni. Kívülről annyi látszott, hogy amíg a szemét nem nyitotta ki, nem volt elviselhetetlen a fájdalom, de nem látott. Amint viszont belejutott a szemébe az anyag totálisan és brutálisan KO lett a srác. Vödörbe nyomta a fejét, mostuk, de szó szerint fél órán keresztül nem tudta kinyitni a szemét, csak segítséggel tudott odébb menni. Utána szép lassan javult, végül teljesen rendbejött.

Röhm RG59 (9 mm R Knall) gázrevolver – 120 mg PV „kapszulacin”

Tomato977 élményei:

Kipróbáltuk, hogy a másfél éve betárazott és tényleg minden nap viselt kapszulacin mennyire hatékony még. Sacc/kb. 3 méterről történt a lövés, csak kapszulacin volt, MFS riasztótölténnyel hajtva. Nem volt se jel, de támadás imitáció, csak két lövés. Váratlanul is ért, meg valószínűleg a nagy meleg és izzadás hatása volt, de úgy kiütött, mint a pinty. Tovább nem tudtam kinyitni a szemem, mint amikor télen kaptam 5 lövést hasonló módon. Úgyhogy nálam a kapszulacin hosszútávon is jelesre vizsgázott. A kapszulák másfél év után sem szivárognak, de ha kell, akkor nagyon ütősek. A fegyver a saját RG59 DD-m volt, menetvédő nélkül, amiből a kapszuladarabok elég durván csapódtak be az arcomon még ilyen távolságból is, 4 apró sebet ejtve. De éppen erre is számítva szemüveget viseltem.
Fürdéskor újra átélhető az élmény. A múltkori tesztből okulva eleve úgy mentem a kádba, hogy előtte sok-sok Níveát kentem a szemhéjamra. Úgy egész elviselhető volt, de még így is éreztem. Nem csak a szememben, hanem a sima bőrfelületet, nyakat, hátat is csípi. A tenyerem még most (órákkal később) is vörös, de annak módfelett örülök, hogy már tudok pisilni. Nagyon bejött ez a kapszulás megoldás, végszükségben riasztópatronnal is vállalható, ha nem lesz rendes gázpatron.
A résztvevők segítségét köszönöm! Ha nem vagytok ott, szerintem még most is ott fetrengenék. Elképzelni sem tudom, milyen lehet, ha ezt valaki megkapja arcba, és magára marad segítség, víz és törlés nélkül. Mondjuk bizonyára megérdemli, de rossz lehet, az tuti.

Vélemény, hozzászólás?