Bartal muzeális puska – 6 mm Start/7 mm ólomlövedék

A startpatron+ólomlövedék kombinációval működő, SZABADON TARTHATÓ hobbi célú muzeális puskák közül a Keserű TOZ-8/Sniper a legismertebb és legelterjedtebb. Az viszont egy létező lőfegyver konverziójával született. A most bemutatásra kerülő Bartal típust egy kis magyar műhely készíti, kis szériában, de ez teljes egészében eleve nulláról indult konstrukció. A Bartal-puska lényege, hogy egy kivehető töltényűre van, melybe a 6 mm-es startpatront hátulról kell beletenni, míg az ólomlövedéket elölről. Majd a komplett egységet visszatenni a csőfar mögé, és a kakas felhúzása után már lehet is lőni.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A 7 mm-es kaliber okán azonban csak startpatronnal üzemeltetve maximum 10-15 méterig lehet vele játszani, annál messzebbről, illetve a hengeres lövedék mögé már feketelőpor is kellene – ahhoz viszont lőfegyvertartási engedély és újratöltő vizsga, és akkor már nem ilyennel játszadozik az ember. Úgyhogy magunk részéről mi megmaradtunk volna az 5,5 mm-es kalibernél. Különösképpen, mivel a 7 mm-es lövedékek nem beszerezhetőek a kereskedelemben, azokat egyedileg kell a fegyverhez otthon gyártani.

Hiányosság még, hogy felfújódott hüvelyfenék esetén nincs elég erőkar a megszorult töltényűr kifeszegetésére. Az elsütőbillentyű pedig túl keskeny és rövid, hogy kényelmes legyen.

Ettől eltekintve egyébként a két darabból összeragasztott fa ágyazás kifejezetten kényelmes, ergonomikus.
A fegyver többi része egyébként acélból készült, eléggé masszív. A huzagolás pedig jellegzetes nyomot hagyó poligonális.

Kis fejlesztéssel és 5,5 mm-esben nagyon jó kis hobbipuska lehetne, melynek nem kell dacolni a légfegyverek ostoba 7,5 J-os korlátjával. Viszont a kisszériás gyártás okán az ár itt eléggé magas, közelíti a 100e forintot.

(Helyreigazítás: A videóban egyszer véletlenül “hétgrammost” mondok 7 mm-es helyett!)

Vélemény, hozzászólás?