Alfa 9 mm PA Rubber gumilövedékes revolverek

Ez kissé pszichedelikus videó lesz:-)). Amikor géppisztolyokról, géppuskákról írunk, azokat tesztelünk, belenyugszunk, hogy ilyenünk úgysem lehet. Annál dühítőbb azonban, hogy a szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek miért is vannak gyakorlatilag betiltva Magyarisztánban, mikor ezeknél nem kevésbé hatékonyakat szabadon birtokolhatunk, több, mint 8 éve.
A cseh Alfa többféle gumilövedékes revolver is gyárt, elsősorban az orosz (illetve ex-szovjet) vásárlóknak, de ezek például Romániában is kaphatóak. Bővebben a Kaliber 2013. januári, 178. számában olvashatnak majd ezekről a fegyverekről.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

(A videót a brno-i Alfa-gyár pincelőterén és udvarán vettük fel, a felvételek minősége néha a rossz fényviszonyok miatt a megszokottnál gyengébb, amiért elnézést kérünk!)

Mi két 2”-es acéltokos snubbie-val (kékített és rozsdamentes) valamint egy 4”-es rozsdamentes revolverrel játszottuk 9 mm PA Rubber kaliberben, lőni pedig az egyik rövid csövűvel volt szerencsénk. A videóban részletesen bemutatjuk, hogy miylen furmányos műszaki megoldásokkal érték el, hogy csak gumilövedékes lőszerekkel, illetve gáz/riasztópatronnal üzemeljenek ezek a fegyverek.

Természetesen az tagadhatatlan, hogy minden ma gyártott Alfa revolvernek az őse a német Röhm RG69 gázrevolver 1990-es évek közepéig gyártott acél elsütőszerkezetes verziója. Tehát oldalra kifordítható dobos, egyidejű hüvelyürítéses, DA/SA elsütőszerkezetű külsőkakasos revolverrel van dolgunk.

Az már a lőszer kézbevételekor nyilvánvaló, hogy nincsen perem, csak hornya a hüvelynek. Ez értelemszerű, hiszen a 9 mm PA Knall gáz- vagy riasztópatronoktól csupán annyiban tér el a gumilövedékes, hogy a műanyag kupak helyett egy 10-11 mm közötti átmérőjű gumilövedéket préselnek be gyártáskor a hüvelybe.
A gumilövedékes töltényt – vagy a normál 9 mm PA gáz-riasztó patronokat – tehát valahogy üríteni kell a dobból. Erre az első világháború óta ismert acél töltőtárcsákat (full-moon-clip) használják.

A revolver szórása gumis mezőnyben kiemelkedően jó, a torkolati energia az alkalmazott Libra 9 mm PA Rubber lőszerrel kb. 35-40 joule.

Aki vágyakozik rá, annak azt tanácsoljuk, hogy inkább jöjjön le az anyagról. Vagy nézze inkább a Trainspotting c. filmet…

Vélemény, hozzászólás?