ZB37 golyószóró – a BREN őse

A csehszlovák fegyveripar két világháború közti egyik legnagyobb exportsikere volt a ZB26-on alapuló golyószórócsalád. A videóban szereplő ZB37 jugoszláv exportra készült, és a 2017 NYÁR Kaliber különszámban olvashatnak róla bővebben. A 7,92×57 mm Mauser puskalőszert 20-as tárból tüzelő golyószóró elképesztően precízen és igényesen elkészített eszköz, teljesen acél és fa építésű.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Korának egyik legmodernebb ilyen eszköze volt, különféle változatait minden fronton használták a 2. világháborúban. A Machine Gun Tours (Novy Tekov, Szlovákia) rendvezvényén kipróbált példány is tökéletesen működött, kiválóan kontrollálható 3-5 lövéses sorozatokat lehetett vele leadni. De hosszabb sorozatnál is nyugodtan a célon maradt.

A fegyver cserélhető csövű, billenő retesztes zárolású, gázdugattyús rendszerű fegyver, a gázhenger a cső alatt helyezkedik el, a tár pedig a tokba felülről csatlakozik. Így a hüvelykivetés lefele történik. Az irányzékokat pedig balra kellett eltolni a fegyver hossztengelyéhez képest. Így a ZB37 kifejezetten jobbkezes fegyver.