Uberti Cattleman .44 SNUBBIE elöltöltő revolver

Uberti Cattleman 3,5″, .44, 6-löv.

 

A Colt M1873 Single Action Army, avagy a Peacemaker a westernfilmeknek köszönhetően már évtizedek óta legenda-státuszban van, rengeteg jobb-rosszabb replikáját gyártják világszerte, minden elképzelhető kaliberben, csőhosszal és anyagból. A magyar piac sajátosságai okán nálunk a legizgalmasabb talán az elöltöltős, perkussziós (csappantyús) gyújtású, jogilag szabadon tartható muzeális fegyver (.44-es, hatlövetű) kivitel. Ilyet többféle csőhossz és kivitel mellett a két nagy olasz replikagyártó, a Pietta és az Uberti is gyárt.

Mi ebben a videóban az Uberti-féle “snubbie” (3,5″) madárfej-markolatos kivitellel játszadozunk nagy lángcsóvákat eregetve, hangsúlyozva, hogy ez egy igazi örömfegyver, történelmi eredetije nincsen. Annál is viccesebb, hogy a nem létező hüvelyek kitolására szolgáló nem létező ejektorrúd háza a látvány kedvéért megmaradt a fegyveren.

Mivel örömfegyver, nem játszottuk el a kifinomult precíziós lövészt a töltésnél sem, térfogatra kimért Vezuvit, bekalapált lövedékek szerepeltek, de 10 méteren modern szolgálati fegyverekéhez hasonló szórásra simán képes a kis csutkacsövű. Az persze dühítő, hogy a cápauszonyszerű célgömb (a legtöbb replikához hasonlóan) még véletlenül és semmilyen töltettel sem fog még a becsapódási pont közelébe sem mutatni. Ez is úgy 15 cm-t aláhordott 10 méteren. Vagy megszokjuk vagy reszelő és hidegbarnító.

Érdekes, hogy a teszt során egyszer sem szorult meg lőporos lövés közben, míg a csak csappantyúval csattogtatáskor volt kis dobszorulás.

Az Uberti ezen kis eszköze kifejezetten szemrevaló, szépen elkészített darab, nagyjából 500-600 euró magasságában mozog az ára, ami mifelénk szuperáfa és árfolyamhullámzás mellett laminátummal is tovább drágul.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.