Tinck Arms Perun X-16 .223 Rem. öntöltő karabély – 1. rész

Tinck Arms Perun X-16 .223 Rem. öntöltő karabély – 1. rész

 

Jó látni, hogy a Monarchia országaiban a gengszterváltás utáni évtizedekben milyen szép lendületet vett a polgári fegyveripar, kivéve tuggyukhol. A szlovén Arex pisztolyairól már több cikket és videót jelentettünk meg, kiváló darabok. Most egy gyakorlatilag újnak tekinthető cég, a Tinck Arms jelentkezett egy nagyon innovatív, nagyon igényesen elkészített és abszolút moduláris öntöltő karabély-családdal, a Perun X-16-tal. Melyből mi a .223 Remington kivitelt próbáltuk ki kétféle csőhosszal.

Az X-16 óriási előnye, hogy rengeteg alkatrésze AR-15-kompatibilis, tehát az elsütőszerkezetet, kezelőszerveket, pisztolymarkolatot, de még a zárfejet és ütőszeget tekintve is használhatjuk az AR-15 aftermarket alkatrészek kimeríthetetlen tárházát.

A fegyver szerkezete is érdekes egyveleg: Az előágy alatt van egy ar-szerű gázelvezető cső (állítható gázelvételes), a zárvezetőn meg egy rövidke gázdugattyú, ami csak kb. 15 mm-t mozog együtt a zárvezetővel, aztán azt viszi tovább a tehetetlenség.

Az eredmény egy nagyon kicsi mozgó zártömeg, mely a hatékony csőszájfékkel (olyan elképesztően hangos, hogy az ijesztő) és a csőtengelyvonal feletti válltámasszal szinte nullázza a hátrarúgást. Illetve a hosszabb csövűnél felfele, hanem lefele mozdul a fegyver lövés közben.

A konstrukció lehetővé teszi egyébként a behajtható válltámasz alkalmazását is, a rövidebb csövűnél az elmebeteg magyar fegyverjog miatt van csak AR buffer tube.

A Perun X-16-osok hazai ára 800 ezer forint felett kezdődik valamivel, ami kidolgozási minőséget, képességeket tekintve kifejezetten versenyképes.

 

A gyártó oldala: https://www.tinck-ar.com/

 

Köszönjük a tesztfegyvereket a debreceni TACTICAL fegyverszaküzletnek! (https://tactical.hu/)

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.