Noris Twinny/Röhm Derringer – western életérzés gáz-riasztóval

A korábban a Röhm által a Wilhelm Meyer (Noris) nagykereskedelmi cég részére gyártott kétlövetű gáz-riasztó derringer az egyik legrégebben folyamatosan gyártásban levő gázfegyver a piacon. Ennek oka, hogy korábban 4 mm Randzünder, .22 LR, .22 WMR és .38 Special éles lőfegyverként is gyártották. A konstrukció alapjaiban nem változott, csak a csőköteg lett más. Mint 9 mm R Knall gáz-riasztó fegyver, a csúcsminőségűek közé tartozik, de a 19. századi eredet okán önvédelemre csak korlátozottan alkalmas.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A ma Umarex-gyártású Röhm Derringer néven kapható termék formai eredetije a 19. századi Remington derringer volt (lásd képe a videóban), mely a gyengécske .41 Rimfire lőszert tüzelte.
A fegyvert aztán eredeti kaliberben egészen az 1930-as évekig készítették, majd az utóbbi évtizedekben – inkább nosztalgia és Cowboy Action célokra, semmint önvédelemre – számtalan gyártó számtalan kaliberben hozott forgalomba ilyen alakú/szerkezetű fegyvert. Például kapható .357 Magnum vagy .410 sörétes lőszerhez is a kétcsövű.

Minálunk az éles verziók persze a kéz a bilibe effektust jelentik, hiszen csakis a gáz-riasztó kivitel szerezhető be szabadon, és kérhető rá viselési engedély is.

Azonban elsődleges önvédelmiként a csak single action elsütőszerkezet, melyet minden lövés előtt meg kell feszíteni, finoman szólva is aggályos stresszes éles szituációban. Ráadásul ugye csak 2 lövés van, az újratöltés eléggé lassú. Tehát legjobb esetben is csak lapos és kis helyen elférő másodfegyver (harmadfegyver) szerepkörben elfogadható.

A kidolgozási minőség kiváló, a komplett elsütőszerkezet, a tűzfal és csőbetét is acélból készült – ennek eredménye a hipermagas ár, ami 300-as euróval számolva olyan 50 ezer forint.

A legkorábbi PTB-s kivitelek ma keresett gyűjtői kincsek 200-300 eurós árakkal, hiszen azok csöve nemcsak, hogy gumibarát volt, hanem cserélhető is…

Vélemény, hozzászólás?