MiniVIDEÓ: GUMIS vs. Ólom

1240 grammos kutyakajás doboz volt a cél

 

Ebben a rövidke videóban arra próbálunk rámutatni szemléletesen, hogy mennyire más a traumatikus nem halálos fegyverek hatásmechanizmusa, mint a klasszikus fémlövedékes, kifejezetten emberélet kioltására tervezett lőfegyvereké.

Ugyanarra a közismert 1240 grammos kutyaeledeles teli konzervdobozra lőttünk, előbb 1 db 19 mm-es gumilövedékkel kb. 120 joule-lal (Keserű Godfather-19M Single fegyverből), majd dupla 17 mm-es gumilövedékre töltött (tehát lövedékenként kevesebb impulzus és energia) kb. 100 joule torkolati energiájú Atlas 4-Matic fegyverrel. Ezek benyomták mélyen vagy megdobták, felborították a konzervdobozt. Az ezután következő 9 mm Luger 8 grammos FMJ 4″-es pisztolycsőből közel négyszer ekkora energiával viszont anélkül “surrant át” a vaskos konzervdobozon, hogy energiájából érdemi mennyiséget átadott volna, kis átmérőjű bemeneti és valamivel nagyobb kimeneti nyílást hagyva. (Megjegyzendő, hogy a kb. 10 cm átmérőjű dobozon a klasszikus JHP lövedékek sem expandálnának drasztikusan, hiszen az csak kb. 4 inch, nem arra vannak tervezve, hogy ott nyíljanak teljesen.)

Látványosan nagyobb a LÁTHATÓ, felületi hatás minden esetben a gumilövedékeseknél, hiszen azok pont az átütés minimalizálására törekszenek, hiába a csupán negyedakkora energia.

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.