CZ Grand-M muzeális .22/6 mm fb. platz céllövő revolver (Keserű Művek konverzió)

CZ Grand-M muzeális .22/6 mm fb. platz céllövő revolver (Keserű Művek konverzió)

 

Egy igazi gyűjteményi csemege kerül a terítékre ebben a kis videóban. A cseh Ceska Zbrojovka 1960-as években gyártott revolvere, a Grand .22 LR és .38 Special kaliberben is készült, ezekről volt tesztcikk a Kaliber magazinban és videó portáljainkon is. Ez a mostani tesztfegyver azonban immár nem lőfegyver, hanem szabadon tartható muzeális .22-es ólomlövedékes/6 mm startpatronos hobbi céllövő eszköz. Ilyenné átalakítását sok évvel ezelőtt a Keserű Művek végezte, de csupán egyszámjegyű mennyiségben, így igazi kuriózum, ritkaság a köbön!

A teljesen acélépítésű fegyver megtartotta az éles eredeti huzagolt csövét, oldalban állítható nézőkéjét, DA/SA elsütőszerkezetét és totálisan, drasztikusan használhatatlanul vacak gyári famarkolatát is sajnos. A dobot viszont teljesen szét kellett “roncsolni”, hogy ne tudjon .22 LR éleslőszert többé befogadni, ezt a 6 töltényűr megfúrásával és oda acélstift behegesztésével intézték, illetve elöl lekeskenyítették a dob palástját és stiftet hegesztettek a tokba ellenpárjaként.

Torkolati energiája 15-30 joule riasztópatrontól, lövedéktől függően, alapvetően 8-10 méteres plinkingre való, de meglepetésünkre még 20 méteren is elfogadható, 8-as körnél kisebb szórásra voltam vele képes szabad kézből.

Természetesen ez a fegyver és néhány társa mára elérhetetlen, szinte luxus velük lőni, hiszen van boltban kapható, hasonlóan éles .22-esre alapuló, de már eleve gyárilag muzeálisnak készült szellemi utód, az Alfa ML040/ML041 sorozat!

 

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.