MG34 géppuska – 2. rész

Folytatjuk az MG34 univerzális géppuskáról szóló videónkat. A 7,92×57 mm Mauser-lőszeres fegyverrel sok gondunk volt, lásd például a hevederszakadást. Persze egy alsó hangon 70+ éves fegyvernél ennek oka körülbelül bármi lehet. Ebben a részben a kettős billentyűs elsütőszerkezet, mely egyben tűzváltó is, és a zárszerkezet, valamint a csőcsere is bemutatásra kerül.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A kettős elsütőbillentyű jópofa műszaki megoldásnak lenne tekinthető, ha egy géppuskán az egyeslövésnek lenne bármi értelme. Nem véletlenül hagyták ezt a funkciót el az utód MG42-n. Viszont a sorozatlövő-billentyű billentyűbiztosítása kifejezetten a Glockokat juttatja az ember eszébe.

A csőcsere gyorsasága a maga korában igazán kiemelkedő tulajdonság volt, és ez tette lehetővé, hogy tartósan lehessen vele tűztámogatást nyújtani a nehéz vízhűtéses köpeny nélkül.

Az MG34 egészéről egyébként süt az átgondoltság, és a kivitelezés minőségébe fektetett rengeteg munka, ez még abban a korszakban született, amikor nem jöttek minden nap a szövetséges bombázók, hogy elpusztítsák a német hadiipart.

Bővebben az előfizetőknek ingyenes 2014-es Kaliber Évkönyvben olvashatnak róla!

Köszönjük a tesztfegyver biztosítását a szlovákiai Nyitrán működő http://www.zbrane-frano.sk/ fegyveráruháznak!)

Vélemény, hozzászólás?