Makarov éles- és gáz 1. rész

Ebben a kétrészes videóban működés közben mutatjuk meg meg a szovjet-orosz legendát, a Makarov pisztolyt lőfegyverként (9×18 Makarov) és szabadon tartható gázpisztolyként (8 mm Knall) egyaránt. A TT pisztolyt az 1950-es években leváltó szolgálati pisztoly egyszerű, robusztus és masszív fegyver, mindenben megtestesíti a szovjet fegyvergyártást. Pont ezen értékei miatt is kedvelik még egykori ellenségnél, az USA-ban is, mint olcsó, lapos önvédelmi pisztolyt. Az mondjuk elkeserítő, hogy mennyivel jobban használható fegyver, mint a magyar PA-63 ugyanahhoz a lőszerhez.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Nyikolaj Fjodorovics Makarov által tervezett PM pisztolyok a formailag a német Walther PP/PPK-ra emlékeztetnek, de műszakilag szinte mindenben eltérnek. Más a lőszer, az elsütőszerkezet sokkal egyszerűbb kialakítású, más a tárkioldó, van külső szánakasztó, de ami legszembetűnőbb, hogy a biztosító-fesztelenítő kar pont ellenétetesen működik, mint a germánoknál.

A makarovok teljesen acélépítésűek, szabad tömegzárasak, fix, merev csővel. Elsütőszerkezetűk DA/SA, akár tűzkészen (csőretöltéve, fesztelenítve, kibiztosítva) is biztonságosan viselhetőek lennének. Persze az ezt alkalmazó (ex-)szocialista országokban a rendőri vezetés ehhez csökött agyú.

A TT pisztoly 7,62×25 mm-es lőszerét a gyengébb, de szabad tömegzáras pisztolyból működtethető legerősebbnek tartott 9×18 mm Makarovval váltották fel.

Ugyanakkor a gázpisztoly 8 mm Knall kaliberű – műszaki eltérésekről majd a következő részben bővebben!

Vélemény, hozzászólás?