Keserű-EVOLVENS MX Micro 38 mm POM traumatikus pisztoly

Keserű-EVOLVENS MX Micro 38 mm POM traumatikus pisztoly

 

Azt szögezzük le elöljáróban, hogy több tucatféle gumilövedékes/traumatikus eszközt teszteltünk már, DE EKKORÁT NEM ROMBOLT EGYIK SEM!

Igaz, 150 joule-lal 38 mm-es műanyaghengert sem reptet ki semmi más, ez már a rendvédelmi 40×46 mm-es gránátvetők territóriuma. Mindehhez képest pedig a jogilag muzeális besorolású Keserű-Evolvens MXM kifejezetten kompakt valami, elfér egy éjjeliszekrényen vagy egy boltban a pult alatt. Amint a nevéből is kiderül, a tervező az Evolvens Budapest óramárkáról ismert Mezei István. Akinek persze itt az óráknál kevésbé finom és precíziós műszert kellett produkálnia, a rusztikusság persze a lemezből lézervágott-hegesztett acél-alu konstrukcióból is adódott, meg abból, hogy a kisker. ár egy Evolvens óráénak töredéke kellett, hogy legyen.

A fegyver egylövetű és pofonegyszerűen működik, a cső felnyitása után lehet a 9 mm R Knall riasztópatron betölteni, a 38 mm-es POM hengert meg kézzel elölről betolni, amíg a bepontozott benyomódás a csövön meg nem fogja, mint egy gáz-riasztó POM-toldatnál.

A teszt során 2 példánnyal 40 lövés felett adtam le, az első kvázi-nullszériás példány gyártási hibája és annak sorozatgyártásban alkalmazott javítása majd a print Kaliber magazinban lesz részletesen kifejtve.

A tesztek alapján mellalak 5 méteren belülről stabilan megvan vele. A hátrarúgás viszont nagyon komoly, meghaladja egy éles .45 ACP pisztolyét, de ahhoz hasonlóan lassú, toló jellegű. Ennek ellenére az M4 műanyag pisztolymarkolat felett a tok lekerekítése szükséges lenne, mert húsosabb kezűeknek sebesre veri a fegyver.

Az MX Micro legjelentősebb előnye az előfeszített DAO külsőkakasos elsütőszerkezet, mellyel biztonságosan tűzkészen tartható. Hangsúlyozandó persze, hogy MELLÉ kell valami többlövetű eszköz vagy egy jó gázspray/folyadéksugár-kilövő, arra az esetre ha azzal az egy letaglózó lövéssel mellélőnénk. Fontos: FEJRE SEMMIKÉPPEN NE LŐJÜNK az MXM-mel! Akkor ugyanis a súlyos, életveszélyes kimenetel sajnos (vagy sem) nem zárható ki. Mellkasi lövésnél mély behatolás a lövedék hatalmas mérete miatt nem valószínű, de egy bordatörés igen.

 

Köszönjük a tesztfegyvert a Keserű Műveknek és az Evolvensnek!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.