CHIAPPA CBR-9 Black Rhino 9 mm Luger – 1. rész

Chiappa CBR-9 9×19 mm Luger

 

A Chiappa CBR-9 eredetileg Tanfoglio TCMP néven kompakt PDW-géppisztolyként indult, ebből lett civil piacra félautomata fegyver a Chiappa-nál. A konkrét tesztfegyver persze azóta belecsúszott az EU-s elmebaj A7 (betiltott) kategóriába, így semmilyen jogcímen nem szerezhető már meg, de elkészítették gyári “puska” kivitelét 16″ csővel és fix válltámasszal, az már elérhető földi halandónak is legálisan.

Ezektől a jogi balhéktól eltekintve a Black Rhino egy kiváló minőségben elkészített, rendkívül innovatív kis fegyver, belső szerkezetét majd a második részben tanulmányozzuk szétszedve.

Az eredetileg tűzváltónak szánt manuális biztosítótól eltekintve az ergonómia is kiváló, a sütés is kifejezetten kellemes, a Glock-féle billentyűbiztosító okán a béna biztosítóra pedig ügyet sem kell vetni. A betolható válltámasz és a felhajtható pisztolymarkolat okán pedig diszkrét kis kofferben kis helyen szállítható. Egy jó red dottal pedig nem marad el a nagyobb, nehezebb pisztolykaliberű karabélyok mögött.

A teszt során 100 db 8 grammos FMJ Fiocchi 9 mm Luger lőszerrel hibátlanul üzemelt, vállból szinte hátrarúgásmentes, kvázi-géppisztoly gyorsasággal is lehetett lőni. Ami nehezen érthető, hogy saját, furcsán aszimmetrikus tárakat fejlesztettek hozzá, nem pedig valami könnyen hozzáférhető, olcsó pisztolytárral (Glock, CZ75) üzemel.

A Black Rhino, ha meg lehetne vásárolni kb. 600 ezer forintba kerülne.

 

KÖSZÖNJÜK A TESZTFEGYVERT A MAGNUM VADÁSZBOLTOKNAK!

www.magnum-vadasz.hu

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.