Altatópuska – Dan Inject

Ebben a kis videónkban egy olyan fegyverkategóriával fogok lőni, amilyennel még sosem (és elég kevés ilyen van:-)). A Dan Inject 11 és 13 mm-es fegyvere ugyanis egy állatgyógyászati altatópuska, jogilag pedig 7,5 j feletti, LŐFEGYVERNEK minősülő légfegyver. Tartása kizárólag munkavégzési célra engedélyezhető, a kábítószernek minősülő hatóanyagát pedig csak állatorvos ill. annak asszisztenciája birtokolhatja/alkalmazhatja. Műszaki felépítése rokon a CO2-os légfegyverekével, csak itt minden sokkal nagyobb, hiszen a különleges felépítésű fecskendő köré kellett létrehozni a fegyvert. És persze Vlagyimir Putyin orosz elnök is pont ilyent használt szibériai tigrisre!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A dán gyáfrtmányú fegyver újkori ára kb. 800 ezer forint, bár szerintem ezt inkább a minimális legyártott példányszám, semmint a műszaki bonyolultság okozza.

Lényegében ugyanis csupán 16-grammos patronnal üzemelő légfegyver, amelynél a csőbe jutó nyomás nagysága egy szelepen keresztül szabályozható – ehhez tartozik egy manométer is.

A különböző méretű fecskendők (és a kétféle cső is) különböző állatokra alkalmasak, a nyomás pedig a hatásos lőtávolságot befolyásolja. Tigrisre mondjuk nem szeretnék 15 méterről lőni, még akkor sem, ha én vagyok Putyin elvtárs és akár atomcsapást is elrendelhetek az ideges csíkos állatra…

A jórészt alumínium Dan Inject puska kifejezetten könnyű szerszám, és ergonómiailag sem olyan szörnyű, mint amilyennek kinéz. Hatásos használatához azonban alapos gyakorlás és szakértelem is szükséges.

Vélemény, hozzászólás?