Kimar 75 (CZ75) gázpisztoly 9 mm PAK

Szinte az összes népszerű éles pisztolynak elkészítették már a gáz-riasztó replikáját, most a cseh(szlovák) CZ75 formailag kiváló másolata, a Kimar 75 Auto következik egy rövid bemutató erejéig. Az olasz gyártó gázpisztolya ugyanis bár kívülről tényleg jól sikerült, kiváló fogású, mint az eredeti, de sajnos műszakilag eléggé elkeserítő. Szinte teljesen acélmentes (még a hüvelykivető orr is spiáter), a revolverezése a nem nagyon létező határon mozog, és a csőretöltési hibák sorozatos ismétlődése elvette a kedvet a tartósabb teszteléstől is. Az akadozás nem egyedi jelenség, még egy francia fegyverbolt bemutatóvideójában is jól látható, amint elakad. Ugyanakkor a gyengécske spiáter konstrukció okán az abban a videóban látható gumilövedék lövést toldatból mi senkinek nem javasoljuk!

https://youtu.be/DETJza34JSU

 

A gázpisztoly másik gyengéje a részleges szétszerelés macerássága, hiszen a gémkapocs használata nem úszható meg, és a kopásra erősen hajlamos felületkezelés ettől bizony csúnyán kopik. A kakasba is szépen veri a krátert az ütőszeg. Összességében tehát nemhogy önvédelemre, de még szilveszterezős gázpisztolynak sem igazán ajánlható tartóssági okokból.

Pedig természetesen van rakétalövő toldatnak menet a csőtorkolatban (spiáterbe vágva:-((), mondjuk a nem-PTB-s változatnál legalább az akasztó mélyen ül, aránylag élethű a csőtorkolat. Így mondjuk vitrinfegyvernek elmegy. Új ára valamivel 30e huf alatti.

Megjegyzendő, hogy erre a típusra alapozva a török Blow is készít gázpisztolyt (és szerelt lőszeres gumilövedékest), az azonban jóval masszívabb, vaskosabb darab, ellenben a markolati része már egyáltalán nem élethű. És évek óta nem került importra Magyarországon.

 

 

Vélemény, hozzászólás?