Walther SSP .22 LR – csúcskategória

A pontlövő sportpisztolyok krémje aránylag ritkán szerepel a Kaliberben illetve a Fegyvervideo.hu-n, hiszen itthon csak egy nagyon-nagyon szűk sportlövő elit az, akiknek ezekre valóban szükségük van. Mondhatjuk, hogy ezek a sportfegyverek Formula-1-es gépei, annak megfelelő extravagáns, kihegyezett technikai megoldásokkal és magas árakkal. A néhány éve bemutatott Walther SSP is ezek közé sorolható, műszakilag hihetetlenül érdekes, hiszen semmi sem ott van, és semmi sem olyan, mint egy megszokott fegyveren.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Ennél a pisztolynál már az 5-lövetű .22 LR tár kivételével is gondban vagyunk, hiszen ez nem “alultáras” (muhahaha), hanem FELÜLtáras, tehát a nyitott zárnál kell felülről betolni a tárat a fegyverbe.

Az is rendkívül érdekes, hogy mind a helyretoló, mint az ütőelemrugó húzást végez, nem tol, ráadásul a helyrehúzószerkezet pneumatikusan fékezett, és még ennek sebessége is állítható.

Az elsütőszerkezet is figyelemreméltó, kakas nélküli, egy egészen különleges alakú ütőtesttel, mely egyben megfeszítettségjelzőként is funkcionál.

A részleges szétszereléshez is pilótavizsga kell, de leginkább a használati utasítás alapos tanulmányozása és egy kisebb szerszámosdoboz – de ezt adják hozzá.

Az elsütőszerkezet és a markolat is tökéletesen testreszabható, az irányzékok pedig pontlövészetre gyakorlatilag optimálisnak tekinthetőek.

A szórásképek – ráadásul nem is drága versenylőszerrel lőve – pedig magukért beszélnek.

Ami érdekes még, hogy .22 LR-hez képest én kicsit intenzívnek érzem a hátrarúgást, viszont az szinte teljesen lineáris, toló jellegű, nincs szinte felcspódás.

Mivel itt tényleg a felső kategóriáról beszélünk, ahol a pisztoly tökéletes működése és beállíthatósága dönthet akár egy olimpiai aranyéremről Londonban, nem meglepő, hogy az SSP ára közelebb van a 600 ezer forinthoz, mint a félmillióhoz.

Köszönjük a tesztfegyver biztosítását Orbán Zsolt sporttársunknak!

Vélemény, hozzászólás?