Sphinx 3000 Compact pisztoly – svájci luxus

A videóban szereplő, kifejezetten konzervatív megjelenésű pisztoly az egyik legdrágább maroklőfegyver, melyet valaha is teszteltünk. Ára kb. 800 ezer forint. A svájci Interlakenben működő Sphinx olyan 20 éve készít csúcsminőségű pisztolyokat. Ezek jellemzően a cseh CZ75 konstrukciójának továbbgondolásából születtek. A pár éves fejlesztésnek tekinthető 3000-es széria esetében a két darabból álló tokszerkezet volt az újdonság, így az alsórész lehet alumínium titán vagy acél. Tesztfegyverünkön acél volt, ami kifejezetten súlyossá tette a kompakt fegyvert. Ugyanakkor rendkívül magas lövés közbeni komfortérzetet biztosított, ehhez persze hozzájárult a szinte tökéletes fogású markolat és a kiváló kombat jellegű irányzékok is. A legfontosabb magyarázat persze a magas árra a kiváló elkészítési minőség, a tökéletes illesztések. Ez megmutatkozott a szórásképben is.
Köszönjük a tesztfegyvert a budapesti Tactical Center fegyverszaküzletnek!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Sphinx pisztolyok közül a kipróbált kifejezetten konzervatív darab: acéltokos, klasszikus DA/SA elsütőszerkezettel, manuális tokbiztosítóval, igaz ez utóbbi legalább kétkezes.

Mondhatjuk, hogy esetükben az 1970-es évekből származó CZ75 konstrukcióját sikerült a csúcsig eljuttatni. Az eredetihez képest fontos műszaki módosítás, hogy nem reteszelőbordás, hanem Browning-SIG jellegű, hüvelykivető nyílásba záródó szögletes töltényűrmegoldást használnak reteszelésre. Megjegyzendő, hogy ez a korábbi 2000-es szériánál is ugyanilyen volt.

A CZ75-höz hasonlóan a szán teljesen a tokon belül fut, de a CZ75-höz képest igazából a kétrészes tokon kívül minden más változtatás (szögletes sátorvas, szereléksín stb.) elsősorban esztétikai.

A szóráskép kiváló volt, 10 méterről szabadkézből sem nagyon volt szórása a Sphinxnek. A sütés mindkét üzemmódban remek, de igazán single action-ben kiemelkedő.

A videóban levő 2 akadály (hüvelykivetés elmaradása, ill. csőretöltés nélküli hüvelykivetés) a teszt elején volt, később, több, mint 100 lövés alatt sem ismétlődött be, valamiféle bejáratási probléma lehetett az új fegyvernél.

A fő gond a pisztollyal az árán túl, hogy ebben a konfiguráciuóban igazán semmire nem optimális. Önvédelmi fegyvernek rendkívül nehéz, sportfegyvernek meg túl kompakt. Igazából élményfegyver, amibe bele kell szeretni.

Vélemény, hozzászólás?