MG34 géppuska – 1. rész

A második leghíresebb német géppuska, az univerzális (sokféle céllal bevethető) géppuska kategóriájának megteremtője. 7,92×57 mm Mauser Maschinengewehr 1934. A teszt Szlovákiában zajlott, sok akadállyal:-(.
Az általános célú géppuska koncepciójának nagyszerűségét akkor érezhetjük át igazán, ha egy orosz Maxim 1910 vagy egy amerikai M1919 Browning “mobilitásával” vetjük össze.
A 2014-es Kaliber Évkönyvben olvashatnak bővebben róla!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Bár a fegyver új állapotú volt (úgy 1500 euró magasságában megfelelő engedéllyel ott meg is vásárolható), rengeteg csőretöltési hibánk, sőt, hevederszakadásunk is volt vele. Pedig egyébként a világháborúban megbízható, de szennyeződéseket rosszul tűrő és nagyon drágán gyártható fegyvernek minősült.

Ami a későbbi géppuskáktól, illetve a váltótípusnak szánt MG42-től alapvetően megkülönbözteti, az az, hogy az MG34 régimódi forgácsolt acél alkatrészekből kivételes precizitással megmunkált, igazi germán “gépszörny”.

Ezzel a géppuskával indultak harcba a német csapatok 1939-41 között, majd fokozatosan kiszorult az MG42-vel szemben, mely igénytelenebb, olcsóbban gyártható fegyver volt, 700-800 lövés/perc helyett 1200 lövés/perc környéki tűzgyorsasággal.

Folytatjuk!

Köszönjük a tesztfegyver biztosítását a szlovákiai Nyitrán működő http://www.zbrane-frano.sk/ fegyveráruháznak!)

Vélemény, hozzászólás?