KUZEY 911 9 mm PAK (9+1) gázpisztoly

Kuzey 911 gázpisztoly

 

A 2019-es IWA kiállításon mutatták be a török gázpisztolygyártás első M1911-klónjait, a Kuzey 911-eket. Habár az Umarex, ME, Kimar, Bruni már sok-sok éve készít M1911-alakú gázpisztolyokat, azonban azok kezelőszerveinek jelentős része csupán imitáció, valós funkció nélkül. Az új Kuzey esetében viszont az éles pisztolyéval azonos módon, élethűen működik a szánakasztó és a markolatbiztosító is, ráadásul a tokbiztosító pedig kétkezes. Megfelelő tokban tehát biztonságosan lehet csőretöltve, felhúzott kakasra rábiztosítva (cocked-and-locked) viselni, mint az eredeti legendás amerikai pisztolyt. A Kuzey 911 9 mm PAK kaliberben 9-es tárkapacitással bír.

A kakasban acélbetét van, acél a hüvelykivető orr, a tűzfal, a csőbetét és a helyretoló rugó vezetőrúd is. A kakast csavarrugó mozgatja, nem gyengül ki. Az igazi M1911-hez hasonló részleges szét/összeszerelés sajnos bonyolultabb, mint az gázpisztolyokon megszokott, de esetünkben ez is csak hozzáad az élethűséghez. A felsorolt versenytársakhoz képest a szán falvastagsága kb. 2-3x akkora a Kuzey-nél, sokkal masszívabb, tartósabb gázfegyver. A rakétázó toldat azonban nem része a csomagnak, az alumíniumból készült, külön megvehető extra. Van viszont hozzá a fegyvercsőbe betekerhető szűkítés, ez gázpatronnal való hordáshoz, vagy gyengébb riasztókhoz javasolt.

Érdekesség még, hogy az igazi egysoros táras M1911-ekre való (kétkezes biztosítókkal kompatibilis) markolathéjak felszerelhetőek a Kuzey gázpisztolyra. A teszt során Victory/Pobjeda 9 mm PAK riasztótölténnyel szépen működött (plusz szűkítés nélkül is), bár a szánakasztó hátraakadásáig néha nem lökte meg eléggé a szánt az elején.

A mattfekete műanyagmarkolatos alapmodell ára jelenleg kb. 40 ezer Ft (MKH-val).

 

Köszönjük a tesztfegyvereket a WWW.KUZEY.HU -nak

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.