ISSC MSR MK22 – SCAR kicsiben!

Az osztrák ISSC cégnek Németországban gyártott .22 Long Rifle kaliberű plinker öntöltő puskácska talán a legdögösebb az ilyen jellegű fegyverek közül. Itt a fegyvervideo.hu-n is látható a rokon GSG-5 és GSG AK-47 bemutatása. Az ISSC MK22 vonzóságát az adja, hogy az amerikai SOCOM új gépkarabélyát, a SCAR-t másolja formában.
Bár az elsődleges megcélzott közönség az amerikai kamaszok és sörösdobozra plinkelők tömege, minálunk sportfegyverként van jogalap és praktikus felhasználási cél ehhez a modellhez.
Az ISSC MK22-vel a Kaliber 2012 NYÁR különszámában is találkozhatnak egy hosszabb írás keretében.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A nagykaliberű testvérektől eltérően itt persze szó sincs a forgózárfejes gázelvételes reteszelésről, ez a puska csupán egyszerű szabad tömegzáras. A kakasos, acél elsütőszerkezet is csupán egyes lövésre alkalmas.

Azonban a méreteket, megfogást, sőt a kezelőszerveket és a testreszabhatóságot is kiválóan átültették a kistestvérre, így akár gyakorlófegyvernek is alkalmas a SCAR-ral felszerelt katonai/rendvédelmi egységek számára.

Óriási hiba azonban, hogy a SCAR könnyű szétszedhetősége itt hiányzik, brutálisan bonyolult, többféle csavarhúzót-imbuszkulcsot követel meg a fegyver részleges szétszerelése, mely szerintem a leggyengébb pontja.

Nagyon pozitív volt viszont, hogy nem csak hi-velocity, hanem normál sebességű, olcsóbb .22-es lőszerrel is vidáman elketyegett.

A hátrarúgás szinte semmi, élmény volt vele locsolni!

Az ISSC MK22 kiviteltől függően 500-600 euróba kerül.

Vélemény, hozzászólás?