Great Gun .45 derringer – az 5. ász a pakliban!

A derringerek romantikus bája vitathatatlan, minden western-film rajongó látott már ilyet "működés közben". (A leghíresebb történelmi vonatkozás persze Abraham Lincoln meggyilkolása volt, egy Philadelphia derringerrel.)
Jellemzően persze a szinte játékszer kategóriájú ballisztikát alaposan eltúlozva mutatják be a filmek. A cseh Great Gun elöltöltős, feketelőporos derringer viszont egészen komoly teljesítménnyel is rendelkezik, ami a videónkban a fémcél megborításából is látható.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A tesztelt fegyver itthon is szabadon tartható, .45-ös kaliberű, egymás alatti (over/under) csőelrendezésű, perkussziós (csappantyús gyújtású), teljesen acélépítésű. A 3″-es hosszúságú (de készül eltérő hosszban is) fegyvercsövek huzagoltak. Egy negatívum említhető a kiválóan kidolgozott, minőségi fegyvernél: a két cső közti átkapcsolás nem automatikus, hanem manuális, de ennek ellenére meglepően gyors.

.440-es tapaszolt, vagy .451-.454-es tapaszolatlan gömblövedékkel javasolja használni a gyártó, 1,2 gramm maximális lőportöltet mellett. Minekünk csak a nagyobbik lövedék állt rendelkezésünkre, ezt kicsit nehezebb volt betömni a csőbe, de sikerült. Poénból, illetve a korhűségnek megfelelően kipróbáltuk kartácsra töltve is, de itt a védőszemüveg fokozottan ajánlott, mert az apróbb sörétek a golyófogó gumifalról visszapattannak (ez jól hallatszik)

A tüzelés közben a kényelmes markolat ellenére azért tisztességes hátrarúgás érezhető, a tűzcsóva pedig szemet gyönyörködtető.

HANGSÚLYOZNI KELL: a teljes teszt Cseh Köztársaságban levő Brnoban, a www.triggerbrno.cz lőterén zajlott, ott pedig a lőpor és a csappantyú is teljesen szabadon tartható, és a fegyver is.

(A fegyver ottani ára 7500-8000 cseh korona (2010 nyara), ami 11-12 forintos átváltási árfolyammal számolható.)

Vélemény, hozzászólás?