FÉG FP9 – elbaltázott másolat

A néhai FÉG a 20. század második felében gyakorlatilag csak másolásból élt. Sokan nem is veszik észre, de az egyedinek tekinthető külsejű FP9 pisztoly is csupán egy átöltöztetett Browning HiPower. És az új design minden, csak nem praktikus, szépsége pedig vitatható. De nem is ez lenne a baj, hanem a random minőségbiztosítás.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A P9M testvére az FP9, mindkettő 13+1-lövetű, 9 mm Luger kaliberű, csak SA sütésű teljesen acél pisztoly. Gyártásukat az 1970-es évek végefele kezdték el, de a műszaki színvonaluk az 1930-as éveket idézi. Nem véletlenül, hiszen a HiPower más néven Browning M1935.

A P9M formája megmaradt hűséges másolatnak, az FP9-nél viszont a szögletesebb szán és funkciótlan ventilált szánsín megváltoztatja a külcsínt. A busó a magyar Csubakka!

Nekem speciel az eredeti jobban bejön. Mindkettőből.

A pisztoly eredetileg tárbiztosítós, a tesztfegyver már nem. Ellenben a nyomorék és használhatatlan tokbiztosító megmaradt. Meg a kieső elsütőbillentyű-tengely, és néha ki nem vetődő hüvely.

A részleges szétszereléshez a szánakasztót kell kivenni, belül pedig a jól ismert 2 reteszelőbordás Browning-FN zárolást találjuk.

Összességében vacak minőségben elkészített, elavult kosntrukció, ami igazán semmire sem jó már napjainkban. Ingyen sem eladható a halott magyar piacon.

Pedig egy jó minőségű HiPowerrel alapvetően öröm lenne a lövészet.

És nem káromkodnék ennyit, és nem kapnék parazsat a nyelvemre.

Vélemény, hozzászólás?