BUMM A FEJBE! STI Spartan

A 1911 százéves évfordulója kapcsán idén nálunk is lesz némi, az átlagosnál dúsabb előfordulása ezen szerkezeteknek. Most az amerikai STI által forgalmazott és részben általa biztosított alkatrészekből összerakott, klasszikus egysoros táras, teljesen acél Spartan modell következik, melyet a fülöp-szigeteki Armscor gyárt.
De az igazi érdekesség az, hogy akaratunkon kívül az egyik legrövidebb tesztet sikerült abszolválnunk.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az STI Spartan 8+1-lövetű csak single action elsütőszerkezetű, teljesen jobbkezes kezelőszervekkel bíró pisztoly. A klasszikus M1911 konstrukcióhoz képest érdemben csak a teljes hosszúságú helyretoló rugó vezetőrúd az eltérés.

Ebben a konfigurációban, állítható nézőkével inkább sportpisztoly mint önvédelmi fegyver, viszont a kellemes sütés és precíz illesztések okán nagyon korrekt a 700 euro alatti kiskereskedlmi ár.

A szét- és összeszerelést most hagyjuk, az öreg John Moses Browning anyukája biztos erkölcsös asszony volt.

És a végén látható baleset az, ami talán a legtanulságosabb az egészben! MINDIG VISELJÜNK VÉDŐSZEMÜVEGET!!!

A gyárilag újratöltött (MFS hüvelyes) lőszer ugyanis tökéletes Ka-Boom-ot okozott. A valószínűleg túltöltött lőszer hüvelytalpa leszakadt kompletten, a tár darabokban kifele robbant. A hüvely darabjai arcomban landoltak.

A védőszemüveg okán azonban semmilyen komoly sérülésem nem lett, csak 4 kisebb vérző seb az arcomon. Ellenben a szemüvegen láthatóak a beleállt szilánkok.

Tanulság: az újratöltött lőszer bír bizonyos kockázattal, de a biztonsági szabályok betartásával a komoly sérülések gyakorlatilag kizárhatóak!

MINDIG VISELJÜNK VÉDŐSZEMÜVEGET!!!

Vélemény, hozzászólás?