Smith & Wesson MP15-22 .22 LR: plasztik-(nemolyan)fantasztik

S&W MP15-22, .22 LR, 25+1

 

Az AR-15 forma népszerűsége, és a hozzá csatlakoztatható kiegészítők elképesztő tárháza immár öngerjesztő folyamatként erősíti egymást. Ezért készül ebben a formátumban a Smith and Wesson .22 LR kaliberű plinker öntöltő puskácskája, az SW MP15-22 is. A sörösdobozgyilkolászáson túlmenően persze kiválóan használható olcsó gyakorlófegyverként .223-as nagytestvéreihez, hiszen a kezelőszervei a hiányzó forward assist kivételével teljesen ugyanolyanok, fogása, méretes is lényegében azonos.

Nem azonos persze a tömege, hiszen az MP15-22 játékfegyveresen pillekönnyű, hiszen tokjának alsó- és felső része egyaránt műanyag, nem pedig alumíniumötvözet.

Természetesen belül is mást találunk, mint a központi gyújtású, karabélylőszeres rokonoknál. A .22 LR-hez bőven elegendő egy szabad tömegzár. Melynek útja is olyan rövid, hogy a helyretoló rugó sem a buffer tube-ba került, hanem a tokfelsőrészben található, a zárral és vezetőléccel együtt egy blokként emelhető ki például tisztításhoz. A fegyver csővégén menet van, melyre immár legálisan hangtompítót szerelhetünk – a felvétel még november 1. előtt volt, így erre csak utalhattunk.

Ez mind jó és szép lenne, de a szórakoztató plinker lényege, hogy stresszmentesen tudjunk kis pénzért sokat lődözgetni. Erre a 25-lőszeres műanyagtestű tár lehetőséget adna, azonban sajnos a fegyver nem igazán bizonyult megbízhatónak. Próbáltuk standard sebességű és hi-velocity lőszerrel, a tárat csak 10-lőszerre töltve meg telire is, próbáltuk alaposan átolajozni is, de igazából semmi nem használt. Sajnos táranként akár 2-3 akadály is előfordult. Méghozzá sokféle, a kivetési hiba, a kettős töltés, meg a kakas megfeszítése nélkül csőretöltés egyaránt előfordultak.

Nyilván lehet, hogy van olyan lőszer, amivel elkezd működgetni rendesen, de mi most elégedetlenek voltunk.

Amivel pedig még inkább, arról a fegyver nem tehet. A közismerten nyomorgó USA-polgárok jellemzően 500 zöldhasú alatt megvehetik ezt a puskácskát, ellenben nálunk, a dúsgazdag Magyarország alattvalói számára a kb. 1100 dollárnak megfelelő 390 ezer forintig tudják feladóztatni a fegyvert.

 

A gyártó oldala:

www.smith-wesson.com

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.