Ruger SR9, végre egy Ruger, ami tetszik is

Az SR9 műanyagtokos öntöltő az első Ruger szolgálati pisztoly, ami mind használhatóságában, mind külsejében végre versenyképes a piacon, és nem csak árával és megbízhatóságával hódíthat.
Pedig tulajdonképppen nem tettek semmi mást, mint a Glock-szerű szerkezetet némi lekerekített vonalakkal ötvözték. A Ruger SR9-ről bővebben egyébként az újságárusoknál már kapható 2011. májusi Kaliberben olvashatnak!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az SR9 9 mm Luger kaliberben 17-lőszeres, kétsoros, acéltestű tárat kapott, reteszelése Browning-SIG rendszerű, elsütőszerkezete pedig Glock-féle Safe-action. Tehát előfesztett, ütőszegtípusú.

A tárkioldó és a – felesleges – manuális biztosító kétkezes a fegyveren, míg a szánakasztó kicsi és csupán egykezes. Nyilvánvaló, hogy a tárcsere után a “csúzli” megfogást preferálták a tervezők.

Ami negatívum az a szétszerelés, ami némiképpen bonyolultabb a Glockokénál, és valamiért János lusta volt beletenni a videóba. De a Kaliberben részletesen elolvasható ez is. (Hehehehe, ez itt a reklám helye.)

Az SR9-cel nagyon jó volt lőni, a markolata igazán kényelmes, és a nagyon koszos lőtéri pisztoly hibátlanul kiköpött 100 db Sellier and Bellot FMJ-lövedékes lőszert.

Az irányzékok acélból vannak, és a nézőke állítható is, szolgálati pisztolytól szokatlan módon.

Az SR9 a kezdeti visszahívási probléma dacára egészen sikeresnek mondható az USA-ban, aminek azért nem kis részben az alacsony, 500 dollár alatti kisker. ár is az oka. Ma már létezik belőle kompakt és .40 SW verzió is.

Vélemény, hozzászólás?