Mauser HSC

Mauser HSc – igazi német elmebaj

A Walther PP/PPK két nagy hazai vetélytársa közül az egyik. 7,65 mm Browning, 8+1, szabad tömegzáras, DA/SA elsütőszerkezet. Szubjektív véleményem szerint a valaha készült legelegánsabb pisztolyok egyike, az 1944-es gyártási év ellenére kidolgozási minősége példás.

A Walther PP lerombolta a Mauser piaci részesedését a rendőrségi pisztolypiacon, ezért annak képességeit próbálták lemásolni, anélkül, hogy Waltherék szabadalmait megsértenék…

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Emiatt nincs fesztelenítő, emiatt olyan furcsa a részleges szétszerelés menete is. A „berakott tár tölti csőre magát a hátraakadt szán felszabadításával”, megoldás viszont a korábbi Mauser zsebpisztolyokon is megvolt. Mai szemmel nézve eléggé hajmeresztő, főleg a tárbiztosítással
együtt. Lásd: töltetlenség ellenőrzése, semleges irányba elcsettentés… mindezt berakott tárral!

A kis pisztoly kommersz Magtech FMJ lőszerrel igen kezes és megbízható volt, szórásképe pedig a piciny irányzékok ellenére számos mai szolgálati pisztolyt lealáz.

Természetesen a kis stophatású lőszer és a teljesen acélpisztoly nagy tömege mai szemmel nézve teljesen elavulttá teszi.

A HSc érdekessége, hogy a háború utáni HK4 és HK P9 pisztolyok tervezésénél sok elemét átvették.

Vélemény, hozzászólás?