International SWAT Situation Shooting Championship 2010 – Dorog

Idén ötödszörre rendezték meg a Nemzetközi Bevetési Egységek Szituációs Lőbajnokságát, ahová a Kaliber Team – ahogy azt már megszokhattuk – szintén meghívást kapott.

Az eddigiektől eltérő módon most nem egy, hanem négy helyszínen zajlott a küzdelem, ahol az éles lövészeten felül légfegyveres, erőnléti és ügyességi feladatokat kellett megoldani a csapatoknak. Ebben a videóban igyekeztünk összefoglalni a lövészeti feladatokat, ezzel megpróbálva visszaadni azt a hangulatot, ami egy ilyen rendezvényen szinte tapintható.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Nemzetközi Bevetési Egységek Szituációs Lőbajnoksága minden évben megrendezésre kerül, ahol a hazai és külföldi kommandósok összevethetik erejüket, tudásukat és tapasztalataikat. A verseny Csomán János lőkiképző nevéhez fűződik (egyébként ő látható az oldal fejlécében MP5-tel a kezében), aki Borka Lászlóval együtt évről évre színesebbé, változatosabbá próbálja tenni a 30-32 órán át tartó küzdelmet.

Mivel az újságban majd részletesen tudósítok a versenyről, most megpróbálom a videón látható feladatokat összefoglalni.

Takarítás

A szobákban található elkövetőkre egy és csakis egy lövést adhattunk le, így nagyon fontos volt a kommunikáció a csapattagok között, hiszen ha egy lukkal több van, ahol nem kéne, 5 perc büntetés íródik a végrehajtási időhöz.

Éjszakai járat

A buszra egyesével rohantunk fel, mindenki csak két lőszert tárazott. A feladatot kötelezően pisztollyal és elemlámpával a kézben kellett megoldani. Mivel egy lámpát kapott a csapat, egyszerre csak egy ember tartózkodhatott a buszon, és a következő csak akkor indulhatott, ha átadta neki az aktuális lövő a „stafétát”.

Hegymászós

A két nap alatt ez volt a leghosszabb és legösszetettebb pálya. A csapat a kijelölt pozícióból indult, majd felrohant a hegyre, ahonnan két célcsoportot kellett leküzdeni. Ezt követően kötélen a völgybe ereszkedtek, felrohantak a buszra, és a busz mögötti célokat is megszórták. A buszról lerohanva már csak két szobát kellett végiglőni, ahol kis- és nagypepperek várták a lövőket.

Ajtótörés

A videón látható utolsó pálya a pszichológiára és a fáradtságra épült. A csapat kijelölt tagjának faltörő kossal egy gyakorlóajtót kellett betörnie, majd ezt követően mindhárman berohantak a második szobába, ahol kisebb fémerdő várta őket. A videón jól látható, hogy több egység is elkövette a klasszikus hibát, miszerint nem néz rendesen körül, hiszen a pepperek fölött 30-40 centivel még további öt plate is figyelt, amik a csapatok 90%-ánál fent is maradtak.

Mivel a verseny két napig tartott, ebbe a videóba csak korlátozott számú feladat kerülhetett. A többi pályáról és azok részletes elemzéséről majd az augusztusi Kaliberben olvashattok.

Vélemény, hozzászólás?