FÉG Tokagypt-58 9 mm Luger pisztoly

Tokagypt-58 9×19 mm

 

A hányattatott sorsú egykori magyar pisztolyból sikerült egy üzemképes állapotú példányt alaposabban (kb. 120 lövés) tesztelni. A FÉG Tokagypt-58 (vagy Firebird) eredetileg egyiptomi megrendelésre készült, a TT-33 hazai reinkarnációjának, a 48M 7,62×25 mm pisztolynak az átkaliberezésével. Ez alapvetően műszakilag abból állt, hogy új 9×19 mm-es fegyvercső és az eltérő lőszerhosszhoz módosított tár került a TT szerkezetbe.

Ezen felül kényelmesebb fogású markolathéjakat és egy nem túl ergonómikus jobbkezes tokbiztosítót is felszereltek az 1950-es évek második felében készült – műszakilag már akkor sem éppen modern fegyverre. A masszív, acéltokos, Browning-Colt reteszelésű pisztoly alapvetően tette a dolgát, bár a 3 tárból egy nem nagyon adogatott, és a másik kettő sem nagyon működtette a szánakasztót, valamint a gyárilag megadott 8 db helyett csak 7 lőszerrel lehetett a tárat a helyére tolni. Ellenben az irányzék jól kiemelkedő, egészen tűrhetően látható, de a pontos lövések fő akadálya a hadipisztolyok közt is eléggé pocsék, hosszú, reszelős sütés. Ennek ellenére 12 méteren sikerül 10 centi alatti szórást lőni 1 tárból, 25 méteren pedig 8-a lőlap célfekete méretű szórás a korabeli hadipisztolyok között teljesen elfogadható.

Szóval a Tokagypt-58 nem tragikusan rossz fegyver még mai szemmel sem, de meg tudjuk érteni, hogy az egyiptomiak utóbb inkább a Beretta M1951 helyi gyártású verziója mellett döntöttek.

 

Köszönjük a tesztfegyvert a Gepárd Lőtérnek!

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.