Elfogadták az új Fegyvertörvény módosítást!

2012. Március 5-én elfogadta a Parlament a BM és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára a hatályos 2004. évi XXIV. törvény módosítását. Ennek szövege az alábbi linken olvasható. Hatályba lépése valamikor 2012. májusában várható, a hozzá tartozó kormány- és miniszteri rendeletek szövege még ismeretlen, ezért a részletszabályokról sem tudni semmit.
A törvénymódosítás elsősorban a vadászoknak kedvez, de a sportlövők számára is tartalmaz adminisztrációs egyszerűsítéseket. ÖNVÉDELMI FEGYVEREK TERÉN SEMMILYEN VÁLTOZÁS NEM TÖRTÉNT!

http://www.parlament.hu/irom39/05358/05358-0027.pdf

Természetesen a teljesség igénye nélkül az alábbiak a főbb pozitívumok, melyekhez azonban gyakran közvetlenül negatív, rossz szabályozások is kapcsolódnak:

1. legnagyobb pozitívum: megszűnik a megszerzési engedély, amelynek a felesleges adminisztráción kívül eddig sem volt semmi értelme. Ehelyett az érvényes tartási engedéllyel rendelkező bemegy a fegyverboltba, megveszi a tartásijának megfelelő (vadász, sport) lőfegyvert, és azt utólag kell bejegyeztetni (nyilvánvalóan nem ingyen) a „barna könyvbe”.

2. második legjobb: megszűnik a tartási engedély lejárata, az visszavonásig lesz érvényes. KIVÉVE az önvédelmi fegyverét, hiszen az továbbra is az igazgatásrendészet által adható kiváltság marad, és megalázó módon hosszabbításáért könyörögni kell. Ugyanez igaz a jogi személyek lőfegyvereire.

3. ez csupán néhány száz kereskedőt és 3-4 gyártót érintene: megszűnik a kettős engedélyeztetés egy része, a haditechnikai tevékenységért ezentúl csak az MKEH Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság fog ellenőrizni/engedélyezni.

4. Az FEGYVERÜGYI CIVIL BIZOTTSÁG tervezetével összhangban bekerülhetett a lőszerújratöltés a jogrendbe. Ez komoly biztonsági-tárolási feltételekhez kötött, vizsgázni kell a tevékenységet végezni szándékozónak, és csak az újratöltésre jogosító engedély birtokában végezheti, és csak már tartási engedéllyel rendelkező. Ezen személyek részére lőszerelem is értékesíthető lenne.

5. A fegyverek tárolási és átadási/átengedési feltételei egyszerűsödhetnek, de leginkább életszerűvé válhatnak.

6. Ugyan sokat nem számít, de a szabálysértések esetén 2 éves eltiltásból másfél éves vagy 6 hónapos lett, holott csakis a nulla lenne elfogadható, mintegy mellékbüntetésként a bírság mellé.
Ennél durvább – ide kapcsolódó – negatívum azonban, hogy bizonyos szabálysértések esetén szabad elbírálási jogot kapott az igazgatásrendészet a büntetés (eltiltás) kiszabására, aminél félelmetesebb jogbizonytalanságot okozó lépést nehéz elképzelni.

7. Az adattovábbítási lehúzás sajnos nem szűnik meg – ezt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fúrta meg – de szerencsére megbízhatjuk ennek megkérésével az igazgatásrendészetet, és ott is kell majd fizetni érte.

FONTOS UPDATE:

A lenti linken a kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet is elolvasható!

http://kozlony.magyarorszag.hu/pdf/12246

Vélemény, hozzászólás?