Colt Delta Gold Cup 10 mm AUTO 1. rész

A Kaliber 2014. májusi (193.) címlapján levő pisztolyról szóló mozgóképes anyag 1. része. A Colt Delta Gold Cup esetében azonban sokkal érdekesebb a kalibere, mint a szokásos M1911-belső. A 10 mm AUTO tündöklése és bukása a témája ennek az első résznek. Meg némi fémcéldöntögetés és MájámiVájsz!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A teljesen rozsdamentes acél tesztfegyver tömege meghaladta az 1 kilogrammot, de a tüzelt lőszer is kb. 850 joule-t tudott. Ez azért főleg egykezes lövészetnél jól érzékelhetően csavarta a csuklót. Mégis a brutális torkolattűz volt az, ami zavarta a gyors és pontos tüzelést.

A nagy tömegű és testes pisztolyok és a nehéz uralhatóság volt az, ami a 10 mm AUTO lőszer gyors bukását okozta az 1980-as évek végén, 1990-esek elején. Pedig egy időre még az FBI is rendszeresítette. De hamarosan kiszorította a .40 Smith and Wesson, és a műanyagtokos szolgálati pisztolyok.

Így mondhatjuk, hogy videónk egy kis időutazás abba a korba, amikor a stainless steel 10 mm AUTO pisztoly, a bőr hónaljtok, és a “rózsaszín póló fehér nacival” még menőnek számított:-))

Vélemény, hozzászólás?